Hlavní obsah

Čeští lékaři už vědí, proč covid-19 zabíjí hlavně obézní lidi

Právo, Stáňa Seďová

Nejčastěji se jako o přitěžujícím faktoru pro těžký průběh onemocnění covidu-19 mluví o věku. Ten nikdo neovlivní. Hned další je však tloušťka. Přestože Český statistický úřad uvádí 18 procent obézních žen a 20 procent českých mužů, při započtení lidí s nadváhou ohrožuje tento rizikový faktor reálně polovinu Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle údajů, které se postupně začínají v zemích postižených covidovou pandemií analyzovat, smrt čeká ve více procentech právě obézní pacienty napadené koronavirem.

„Ze začátku epidemie jsme měli pouze informace, že umírá více obézních. Nyní už víme proč,“ řekl Právu Jozef Čupka, praktický lékař a vedoucí pracovní skupiny preventabilních onemocnění Společnosti všeobecného lékařství, který se zaměřuje na léčbu obézních pacientů.

Váhy s limitem 20 kg nestačí 

„Podle studie kolegů z Univerzity Johnse Hopkinse, aktuálně publikované v časopisu Lancet, obezita zvyšuje riziko horšího průběhu infekce covid-19 vícero způsoby. Omezuje plicní ventilaci, zhoršuje imunitní odpověď na virovou infekci, působí v organismu prozánětlivě a zvyšuje riziko vzniku mikrosraženin v cévním systému. Tím vším negativně ovlivňuje kardiovaskulární funkce člověka,“ zdůrazňuje lékař.

Obezita výrazně zvyšuje riziko úmrtí na covid-19, umocňuje přehnanou reakci těla

Koronavirus

„Covid tak tuto nemoc, a obezita je nemoc, nikoli jen estetický problém, zvýraznil. Rozsvítil u ní jakési výstražné světýlko, na které se snaží odborníci už dlouho upozorňovat,“ dodává.

Přitom signály, které ukazují na zhoršující se situaci a přibývání populace na váze, se objevují i v mnoha jiných oborech než jen v tom lékařském. „Když jsem se například jedné své pacientky při první návštěvě zeptal, kolik váží, odpověděla 120 kilogramů. Mám už bohatou praxi v léčbě obézních lidí a dokážu odhadnout, kdo kolik váží. Paní měla přes 140 kilogramů, a když jsem se jí ptal, kde se vážila, řekla, že doma. Jenomže její váha měla maximální limit 120 kilogramů,“ uvedl příklad specialista na obezitu.

Obézní pacient léčený remdesivirem přežil

„Takže se začaly vyrábět váhy s limitem 160 kilogramů. Výrobci nábytku dělají širší židle. V letecké dopravě si lámou hlavu, jak to vyřešit, aby se cestující na sedadlo vešli,“ vyjmenovává lékař s tím, že ani ve zdravotnictví nejsou připraveni na morbidně obézní.

„Na operačních sálech nejsou stoly a vozíky, které by tolik kilogramů uvezly. A je problém takové pacienty vůbec transportovat. Přitom stačí už jen pětiprocentní snížení váhy a my můžeme pacientům s hypertenzí nebo cukrovkou odebírat léky. Proto jsme nyní oslovili pojišťovny, aby přispívaly obézním na léky, které už jsou na trhu více než dva roky, protože tím zdravotní systém ve finále ušetří,“ říká Jozef Čupka.

Obézní Johnson hodlá vést tažení proti obezitě

Koronavirus

Covid na rizika spojená s obezitou upozornil velmi nemilosrdným způsobem. Celá země sledovala boj o život prvního českého pacienta léčeného remdesivirem, u nějž podle ošetřujících lékařů byla právě obezita tím největším protivníkem, který jim ztěžoval boj o jeho život. Naštěstí byli zdravotníci úspěšní.

Boj ještě neskončil, říká taxikář vyléčený z covid-19. Čeká ho dlouhá rehabilitace

Koronavirus

Obezita brání i novému životu

V povědomí mají lidé mnoho nemocí, které s vyšší váhou souvisí. Ženám významně bere šanci otěhotnět a přivést na svět zdravé dítě, u obézních mužů obezita drasticky snižuje plodnost. A to v době, kdy se podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky počet narozených dětí na jednu ženu v Česku pohybuje okolo čísla 1,70.

„Cílem léčby neplodnosti není počít, ale porodit zdravé dítě. U obézních matek je vyšší riziko potratů i předčasných porodů. Setkáváme se také s vyšším výskytem těhotenské cukrovky a vysokým tlakem. Špatnou výživou v těhotenství získává miminko sklon k poruchám metabolického systému a rodí se abnormálně velké,“ popisuje komplikace spojené s obezitou Štěpán Machač, lékař z centra asistované reprodukce IVF Clinic, s tím, že u mužů obezita zase zhoršuje kvalitu spermiogramu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám