Hlavní obsah

Česko v případě potřeby nabídne nemocniční lůžka zahraničním pacientům

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli příznivému vývoji a klesajícím počtům hospitalizovaných pacientů s covidem může Česko v případě potřeby přijmout do nemocnic pacienty z jiných států, kde je situace vážná. Na páteční tiskové konferenci to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Jan Blatný k volným lůžkůmVideo: ČTK

 
Článek

„V případě, že by některá z jiných zemí požádala o pomoc, tak naše nemocnice jsou v současné době schopny nabídnout pomoc zahraničním pacientům, a to včetně těch, kteří vyžadují plicní ventilaci či mimotělní oběh,” uvedl ministr.

Dušek: Když odečteme Prahu, je to špatné

Domácí

Blatný zároveň upozornil, že postupná obnova standardní zdravotní péče, která musela být kvůli obavám z velkých počtů covidových pacientů upozaděna, nebude ohrožena. Nabízená lůžka totiž budou patřit mezi rezervní lůžka pro covidové pacienty, které si stát musí ponechat kvůli případnému zhoršení situace.

Pro několik desítek zahraničních pacientů

Zahraniční pacienti by podle předběžných plánů měli v případě potřeby zamířit do dvou vybraných nemocnic, a to Fakultní nemocnice v pražském Motole a do Fakultní nemocnice Brno. „Jsme schopni pojmout desítky těchto pacientů,” upřesnil Blatný.

V Česku se nenaplňují „superizikové scénáře”. Klesají denní počty nově nakažených i hospitalizovaných, avšak děje se to pomaleji, než si vláda přeje. Na covidových lůžkách v nemocnicích v současnosti leží zhruba pět tisíc pacientů, z toho na jednotkách intenzivní péče jich je asi 800.

V listopadu se nakazilo přes 50 tisíc seniorů, nejvíce ve středních Čechách

Koronavirus

„Stále jde poměrně o vysoká čísla. Bude však dobré, aby tato čísla klesla a uvolnili bychom kapacity pro jiné případy,” zhodnotil situaci na páteční tiskové konferenci šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

I přesto je Česko schopno pomoci jiným státům. V posledních dnech například zdravotnictví kolabuje kvůli vysokým počtům covidových pacientů v sousedním Polsku. Dobře na tom není ani například Švýcarsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Dušek: Když odečteme Prahu, je to špatné

Přestože šíření epidemie koronaviru v Česku stále zpomaluje, není to již tak výrazné jako v uplynulých dvou týdnech. Navíc pouze v pěti krajích odpovídá...

Výběr článků

Načítám