Hlavní obsah

V listopadu se nakazilo přes 50 tisíc seniorů, nejvíce ve středních Čechách

Novinky, Klára Beranová, Jan Menšík
Praha

Šíření epidemie koronaviru v Česku zpomaluje, přesto je ale stále velké množství nově diagnostikovaných pacientů v rizikové skupině 65+. Nejvíce z nich se nakazilo ve Středočeském a Moravskoslezském kraji, nejméně naopak v kraji Karlovarském.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

V prostějovském domově seniorů testují klienty a zaměstnance na odhalení nákazy covidem-19.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Celkem se pak v listopadu nakazilo přes 51 tisíc seniorů, z celkového počtu 172 369 nově diagnostikovaných osob. „Brždění pokračuje, ale také zpomalilo. Skončíme na podobných číslech jako v říjnu,” řekl v pátek na pravidelném tiskovém brífinku ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Dušek: Když odečteme Prahu, je to špatné

Domácí

Za poslední týden byl pak průměrný záchyt 930 nově nakažených seniorů ve věkové skupině 65+, což je proti předchozímu týdnu pokles o 16,6 procenta. Téměř šestnáctiprocentní pokles je patrný i u seniorů nad 75 let, kterých se za stejné období nakazilo 506.

Nejvíce nakažených seniorů přibylo ve středních Čechách

Domácí

„Obecně platí, že člověk ve věku nad 65 let má zhruba 30procentní pravděpodobnost, že bude mít těžký průběh onemocnění. Nad 75 let je ta šance 40 až 45 procent. Musíme na to tedy neustále myslet,” upozornil Dušek.

Od 23. do 25. listopadu pak evidují odborníci 4876 nakažených seniorů, z nich 1728 se nachází v nejrizikovější skupině 75+. Nejhorší je situace ve Středočeském kraji, kde se nakazilo více než 600 seniorů.

Vánoční návštěvy u seniorů: test, nebo přes sklo

Vánoce

Nejlépe si naopak vede Karlovarský kraj s 145 nově diagnostikovanými v rizikové skupině 65+. Přesto zrovna Karlovarský kraj patří mezi regiony s nejhorší situací. „Velký podíl na tom má počet nově diagnostikovaných seniorů a je tam i hodně hospitalizovaných pacientů,” míní Dušek.

Na počty má do jisté míry vliv povinné testování všech klientů a zaměstnanců sociálních zařízení, které nařídila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám