Hlavní obsah

Česko rozšířilo seznam bezpečných zemí, ne všude se lidé dostanou bez testu

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od 1. července zařadí Česko na seznam bezpečných zemí i osm států mimo Evropskou unii (EU). Bez testů však půjde zatím cestovat jen do Srbska a Černé Hory. Český seznam je zhruba o polovinu užší než ten, na němž se dohodla Evropská unie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Článek

Širší seznam zemí schválily všechny členské státy Evropské unie včetně České republiky. Česko ve svém národním výběru zohlednilo epidemiologickou situaci v zemi, vzájemnou míru turismu a možnost reciprocity.

Mezi bezpečné zařadilo Černou Horu, Srbsko, Thajsko, Kanadu, Austrálii, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Koreu. Hranice bez omezení pro Čechy ale otevřelo zatím pouze Srbsko a Černá Hora.

„V případě Černé Hory a Srbska bude možnost vzájemného cestování reciproční, tedy bez testů a dalších podmínek. U ostatních šesti mimoevropských zemí zatím není splněná podmínka reciprocity, vstup Čechů na jejich území je většinou omezen,“ uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Aktualizovaný semafor: Evropa se zazelenala, povinný test u tří zemí

Koronavirus

„Chceme ale motivovat tyto státy, aby se k nám začaly chovat stejně, tedy umožnily cestování i pro naše občany bez podmínek,“ dodal Petříček.

Cestování cizinců z těchto šesti zemí do České republiky podle ministra proto zatím umožněno nebude. „Jsme ale připraveni velmi pružně reagovat na změnu situace, tedy na zavedení reciprocity,“ dodal ministr.

Kam lze od 15. června cestovat? Vláda schválila tzv. semafor

Domácí

O další vlně rozvolňování bude EU jednat za dva týdny. Na unijním seznamu se nyní nachází 15 zemí, ze kterých mohou členské státy vycházet při tvorbě svého národního seznamu bezpečných zemí.

Jedná se o Alžírsko, Austrálii, Kanadu, Gruzii, Japonsko, Černou Horu, Maroko, Nový Zéland, Rwandu, Srbsko, Jižní Koreu, Thajsko, Tunisko a Uruguay. Na unijním seznamu figuruje také Čína, ale jen s podmínkou recipročních kroků čínských úřadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám