Hlavní obsah

Česko pošle Číně na boj s koronavirem 10 milionů korun

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika finančně pomůže Číně v boji proti koronaviru. Přes Světovou zdravotnickou organizaci poskytne humanitární pomoc ve výši 10 milionů korun. V pondělí o tom rozhodla vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Armádní speciál přepravil pět Čechů, kteří se vrátili z Číny zasažené nebezpečnou nákazou koronavirem.

Článek

„Pošleme 10 milionů korun na pomoc Číně,“ informoval na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

„Ministerstvo zahraničních věcí má připraveno 10 milionů korun, které bude poskytovat Číně skrze mezinárodní organizace. Je to k tomu, aby se přispělo k léčbě a prevenci,“ dodal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Materiální pomoc není podle Babiše zatím na pořadu dne, protože v Česku není dostatek roušek a nejprve se jimi musí zásobit tuzemské nemocnice a lékárny. V Číně by ale mohly pomoct vyřazené české sanitky.

Česko nemůže Číně humanitárně pomoci, zásoby potřebuje pro sebe, uvedl Babiš

Domácí

„Budeme ještě řešit poskytnutí vyřazených sanitek, které jsou potřeba na převoz infikovaných do karantén nebo na léčení,“ řekl Petříček. Vláda také v pondělí rozhodla o tom, že od neděle 9. února zakáže přímé linky mezi Čínou a Českou republikou.

V noci na pondělí dorazila do Česka první pětice evakuovaných Čechů, které z Číny dopravil do Evropy speciál vypravený Francií.  Další víc než stovka českých občanů už také projevila zájem o evakuaci zpět do vlasti. Podle Petříčka se nacházejí mimo epicentra nákazy.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd evakuovaných Čechů z Číny na BulovkuVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám