Hlavní obsah

Česko na semaforu zčervenalo, koronavirus se všude šíří komunitně

Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy. Všechny kraje jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu rizika nákazy červené, před týdnem bylo v nižším oranžovém stupni pět krajů. Nově zčervenaly Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký kraj a Vysočina. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Semafor platný pro ČR je celý červený

Článek

Česko v semaforu červenalo postupně od poloviny září, kdy se do třetího červeného stupně rizika, znamenajícího narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos, dostala Praha. Tehdy ještě bylo 13 okresů zbarvených bíle, kde bylo riziko nákazy nulové nebo zanedbatelné.

Semafor ministerstvo zdravotnictví vytvořilo v létě. Původně ukazoval stav koronavirové nákazy v jednotlivých okresech, celé kraje mají jednotnou barvu v posledních třech aktualizacích.

Sloužil k odstupňování restrikcí zaváděných hygieniky pro jednotlivé oblasti, nařizovalo se podle něj třeba uzavírání škol. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ale před měsícem upozornil, že semafor vzhledem k rychlému nárůstu počtu nakažených přestává mít smysl, protože celý zčervená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám