Hlavní obsah

Česko chce v rámci předsednictví pozvat na summit Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika by při svém předsednictví v Radě Evropské unie chtěla uspořádat summit, kterého by se zúčastnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V rozhovoru pro ČTK to řekl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). ČR je podle něj pro co nejrychlejší cestu Ukrajiny ke statusu kandidátské země do Evropské unie, musí však splnit standardní podmínky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Končící rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek

Článek

Česko původně pracovalo s možností, že by se summitu zúčastnil americký prezident Joe Biden. „Poté, co navštívil Polsko, nepovažujeme za příliš pravděpodobné, že by se vrátil do střední Evropy v poměrně krátkém čase. Byli bychom rádi, kdyby hostem toho summitu mohl být ukrajinský prezident,” uvedl Bek. Biden navštívil Polsko na konci března.

Udělejte z Běloruska prioritu svého předsednictví v EU, apeluje Cichanouská na české politiky

Domácí

Aktuálně je podle ministra ve hře evropský summit věnovaný některému z klíčových témat předsednictví, například energetické bezpečnosti. Uskutečnit by se měl na počátku října na Pražském hradě.

Do Prahy podle Beka v nadcházejících týdnech zamíří jeden ze Zelenského poradců. Byl by také rád, kdyby se červencového neformálního zasedání Rady pro obecné záležitosti zúčastnila ukrajinská vicepremiérka pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová.

Česko dostane z Národního plánu obnovy dalších zhruba 14 miliard korun

Ekonomika

„Rádi bychom ukrajinskou stranu dostali do dialogu s evropskými premiéry a ministry co nejintenzivněji tak, aby proces hledání podoby vztahů Ukrajiny k Evropské unii co nejvíce odpovídal přáním ukrajinské strany a také našim představám,” poznamenal Bek.

Kromě summitu s ukrajinským prezidentem je na stole varianta setkání lídrů zemí Evropské unie s představiteli států západního Balkánu, pokud tak ještě během svého předsednictví neučiní Francie.

Ministr také řekl, že Česká republika je pro co nejrychlejší cestu Ukrajiny ke statusu kandidátské země do Evropské unie. Zároveň ale proces přibližování má splňovat standardní kritéria a pro plné členství je nevyhnutelné, aby země splnila všechny podmínky. Proces podle něj potom může trvat řadu let, hodně ale závisí na výkonu uchazečské země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám