Hlavní obsah

Udělejte z Běloruska prioritu svého předsednictví v EU, apeluje Cichanouská na české politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská bude žádat tuzemské politické špičky, aby Česko z otázky Běloruska udělalo prioritu svého nadcházejícího předsednictví v Evropské unii. Cichanouská to řekla po setkání s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská na návštěvě ČR na pozvání předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové

Článek

„Jsem ráda, že v našem boji mám spojence, jako je Česká republika. Během této návštěvy budu žádat vládu České republiky, aby udělala z otázky Běloruska prioritu při svém předsednictví v EU. Lukašenko musí být hnán k odpovědnosti,“ prohlásila v úterý v Poslanecké sněmovně Cichanouská.

Česko má dva problémy s kanceláří pro Cichanouskou. Peníze a riziko Lukašenkovy odvety

Domácí

Současně žádá, aby Česko rozlišovalo mezi režimem běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který zemi vládne autoritářsky a své odpůrce tvrdě perzekvuje, a běloruskými občany.

Bělorusové ukázali sobě a celému světu, že nechtějí žít v tyranii a chtějí být součástí Evropy. Bohužel za svůj boj platí velkou cenu
Svjatlana Cichanouská, běloruská opoziční lídryně

„Lukašenko prohrál volby, nezastupuje nás. Bělorusové jsou proti válce a podporují Ukrajinu. Pokračujeme v boji za Bělorusko, ale i za Ukrajinu. Bez svobodné Ukrajiny nebude svobodné Bělorusko, stejně tak bez svobodného Běloruska nebude bezpečná Ukrajina,“ řekla běloruská opoziční politička.

„Bělorusové ukázali sobě a celému světu, že nechtějí žít v tyranii a chtějí být součástí Evropy. Bohužel za svůj boj platí velkou cenu. Někdo byl téměř ubit, tisíce lidí jsou ve vězení,“ dodala.

Čtyřdenní návštěva

Cichanouská přijela do Česka na čtyřdenní návštěvu na pozvání Pekarové Adamové. Setkat se má také například s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) či předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Pekarová Adamová po vzájemném setkání ujistila, že Česká republika bude i nadále podporovat běloruskou opozici na všech úrovních.

Běloruský soud poslal Pratasevičovu přítelkyni na šest let do vězení

Zahraniční

„V rámci českého předsednictví bude na půdě Poslanecké sněmovny pořádáno několik akcí, konkrétně dvě velké události zaměřené na východní partnerství. Je důležité, abychom navázali v této iniciativě a věnovali pozornost zemím, které bojují za svou demokracii,“ uvedla Pekarová s tím, že i kvůli historickým zkušenostem je Česku podpora opozice bojující za demokracii blízká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám