Hlavní obsah

Česko dostane z Národního plánu obnovy dalších zhruba 14 miliard korun

Česká republika dostane prostřednictvím Národního plánu obnovy (NPO) dalších zhruba 14 miliard korun. Využít by se mohly i v souvislosti s uprchlickou krizí v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Peníze může Česko použít i na zvládnutí uprchlické krize.

Článek

NPO je podkladem pro čerpání peněz z mimořádného fondu, který připravila Evropská unie v souvislosti s koronavirovou pandemií. Česko původně mělo možnost získat 179 miliard korun.

Bek zmínil Národní plán obnovy jako jednu z možností, jak financovat důsledky uprchlické krize. V krátkodobém horizontu podle něj lze využít jak prostředky ze státního rozpočtu, tak z již schválených evropských rozpočtových schémat a operačních programů.

Uprchlická krize bude trvat déle, dopadne na kvalitu života, míní Bartoš

Domácí

Podle ministra je možné do jisté míry změnit některé obsahové komponenty NPO například v souvislosti s novou situací v energetice nebo s řešením problémů s navýšením kapacit ve vzdělávacím systému. Další peníze z mimořádného fondu lze získat také formou výhodně úročených půjček. O to ČR zatím neusilovala, vláda o tom ale vede podle Beka debatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám