Hlavní obsah

Česká vakcína se má začít testovat na zvířatech

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští výzkumníci pokračují ve vývoji vakcíny proti nemoci covid-19, první prototyp by měli mít hotový zhruba do měsíce a poté se ho chystají testovat na zvířatech. Ve čtvrtek o tom informoval Český rozhlas s odvoláním na ředitele Státního zdravotního ústavu Pavla Březovského.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Prototyp měl být hotový už začátkem července, ale zpoždění dodávek ze zahraničí práce odsunulo zhruba o měsíc, řekl Českému rozhlasu Březovský. Čeká se na dodání deaktivátoru viru, protože vakcína má být takzvaně neživá, což znamená, že bude obsahovat usmrcený virus nevyvolávající onemocnění.

Testy na zvířatech má starosti Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), podle jeho ředitele Michala Stiborka budou experimenty probíhat na myších a potkanech.

Předsedkyně zdravotního výboru Sněmovny Věra Adámková (ANO), která stojí v čele týmu vyvíjejícího vakcínu, ale Novinkám řekla, že do této fáze ještě vývoj látky nepostoupil.

Prymula: Vakcína na koronavirus bude v Česku příští rok

Domácí

Za výzkum dosud ústav podle rozhlasu utratil 600 tisíc korun. Celkem stát plánuje utratit za výzkumnou fázi vývoje vakcíny desítky milionů korun. Částka některé odborníky překvapila: ve světě se náklady na vývoj vakcín počítají spíše v miliardách. Kritici považují českou snahu za naivní, ČR by se podle nich spíš měla zapojit do výzkumu probíhajícího v zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám