Hlavní obsah

Česká firma nabízí testování na covid online

Jan Martinek, Právo, Jan Martinek

Nechat se profesionálně otestovat na covid-19 a získat hned certifikát, aniž by člověk kvůli tomu musel jít do testovacího centra, je už díky tuzemským průkopníkům realitou. Česká společnost Doktor na telefonu vyvinula projekt v rámci telemedicíny, kdy se lidé mohou otestovat online při videohovoru s lékařem.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid. Ilustrační foto

Článek

Tento test je vhodný např. pro cestování vlakem do ciziny, když člověk potřebuje rychle vědět, zda je pozitivní, nebo negativní. Tyto služby využívají třeba dopravní společnosti či cestovní kanceláře.

Je to jednoduché, funkční, klienti si to vychvalují
Aleš Ondrůj, RegioJet

„Tento způsob testování nám vyhovuje. Když například v Chorvatsku změní ze dne na den požadavky pro turisty a vyžadují od cestujících negativní test, je online testování cesta, jak to hned řešit. Je to jednoduché, funkční a naši klienti si to vychvalují,“ uvedl mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

Samotný postup testování je popsaný na internetových stránkách onlinetestovani.cz, kde si zájemce musí předem zakoupit testovací sadu. Používají se antigenní testy. Proces pak probíhá formou videohovoru s lékařem, který dá klientovi přesné instrukce, jak se otestovat.

Německo má přísný plán. Negativní test už stačit nebude

Koronavirus

Klient se musí před testem prokázat občanským průkazem, který musí ukázat na kameru, následně vyplnit osobní údaje a zápis do zdravotní dokumentace testované osoby v ČR. Zároveň testovaná osoba potvrdí souhlas se zpracováním osobních údajů a provedením testu.

„Po technické stránce jsme se dosud nesetkali s žádným problémem. Aktuálně pracujeme na technologickém vylepšení služby. Máme ambice zvládnout ještě větší kapacitu obslužnosti,“ uvedl jednatel společnosti Doktor na telefonu Marek Chatrný.

Hned dostane certifikát Celý proces testování je průběžně monitorován a zaznamenáván třemi snímky z videohovoru testované osoby, které jsou archivovány dle principů GDPR a platné legislativy EU.

Od září nebude stát hradit testy na covid

Koronavirus

Jakmile zdravotník ukončí test s testovanou osobou, je výsledek testu automaticky zapsán do systému ISIN a projektu chytré karantény, který je dnes plně propojený s celoevropským systémem covid pasů.

Certifikát o testu tak vydává systém ISIN ve standardizovaném formátu covid pasu Evropské unie dostupného přes aplikaci Tečka nebo webové stránky ISIN (UZIS) https://ocko. uzis.cz/. Kontrolu certifikátu je možno provést pomocí aplikace čTečka nebo obdobných aplikací zemí EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám