Hlavní obsah

Německo má přísný plán. Negativní test už stačit nebude

Berlín

Německo chystá od září razantní zpřísnění opatření proti koronaviru, píší servery deníků Bild a Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvoláním na vládní plán. S přísnou uzávěrou se údajně nepočítá, ale „měkký lockdown je možný“, uvádí se ve vládním dokumentu. Výrazně se ovšem zpřísní podmínky pro neočkované osoby, píše Bild.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vláda počítá s tím, že od začátku či nejpozději poloviny září nezávisle na incidenci se lidé bez potvrzení o očkování, prodělání onemocnění covid-19 v posledním půlroce či negativním testu nebudou moci ubytovat v hotelech, penzionech či kempech. Nebudou moci jít do restaurace a jiných gastronomických zařízení a nebudou moci jít ke kadeřníkovi a využívat jiných služeb.

Německo bude očkovat třetí dávkou a podpoří vakcinaci dětí

Evropa

Tato opatření by měla platit plošně v celém Německu bez výjimek. V současné době jsou v některých spolkových zemích pravidla tak rozvolněná, že například v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Brémách, Hesensku, Meklenbursku-Předním Pomořansku, Dolním Sasku, Durynsku či Sasku neočkovaný člověk může do restaurace, aniž by musel předkládat test.

Němečtí žáci se vrátili do tříd. S rouškami

Evropa

V případě nouze mají neočkovaní smůlu

Pokud by se však situace s nákazou zhoršovala, respektive přibývalo by nakažených v nemocnicích, nenaočkovaní se v podstatě nedostanou nikam, píše deník Bild. Nepomůže jim ani negativní test. Od jakých počtů hospitalizovaných pacientů by se k takové variantě omezení přistoupilo, zatím není jasné.

Vláda totiž počítá s tím, že pravidlo tří potvrzení (očkování, prodělání nemoci či negativní test) se změní na pravidlo dvou potvrzení. Služby jako návštěvy restaurací, využívání ubytování, sportovní aktivity budou moci využívat jen ti, kteří budou mít uzavřené očkování nebo onemocnění covid-19 prodělali.

Při vstupu do Německa bude nutné prokázat bezinfekčnost

Evropa

V současné chvíli je v 83milionovém Německu nenaočkovaných plných 32 milionů lidí, připomíná Bild.

Kabinet také počítá s tím, že povinnost nosit roušky bude v obchodech a veřejné dopravě platit do jara roku 2022, a to rovněž pro plně naočkované i ty, kteří covid prodělali.

Od půlky října také chce vláda zrušit bezplatné testování na koronavirus. Platit by za ně nadále neměly pouze těhotné ženy a lidé, kteří ze zdravotních důvodů očkování podstoupit nemůžou.

Reklama

Výběr článků

Načítám