Hlavní obsah

Česká armáda vyzkoušela nové raketové systémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doupovské hory zažily v úterý odpoledne jednu vojenskou premiéru. Poprvé tam proběhly zkušební střelby z nově zavedeného protiletadlového systému RBS-70NG, který v Armádě ČR nahradí zastaralý systém sovětské výroby STRELA 10. Strakoničtí vojáci také poprvé použili nejnovější typ raket označovaný jako BOLIDE. Zároveň ověřili schopnost systému RBS-70NG působit proti dronům.

Čeští vojáci vyzkoušeli nové raketové systémyVideo: Rudolf Voleman , Právo

 
Článek

„Výhodou nových systémů je, že jsou komplet přenosné a také mají delší dostřely,” uvedl rotný Václav Troják, který má bohaté zkušenosti i z obsluhy původních sovětských zbraní.

„Na obsluhu jsou nové komplety poměrně složitější, protože to má více ovládacích prvků a je časově náročnější vycvičit obsluhu,“ pokračoval s tím, že původní zbraně bylo možné používat za jízdy a za krátkých zastávek, což tento komplet neumožňuje.

Stažení z Afghánistánu není dobře načasované, míní Metnar

Domácí

„Ovšem určitě výhody moderních kompletů převažují nad nevýhodami. Původní zbraně byly zastaralé technologie. Je to komplet nového století, určitě je to pokrok,“ dodal s tím, že je to rozdíl jako mezi trabantem a Rolls-Royce.

„Komplety RBS-70NG mají oproti kompletům předchozí generace řadu výhod,“ uvedla mluvčí 25. protiletadlového raketového pluku Armády ČR ve Strakonicích Jana Samcová.

„Tou nejvýraznější je schopnost postřílet cíle v automatickém režimu. Operátor má možnost před výstřelem takzvaně uzamknout cíl. Samotné navedení rakety na cíl tedy provádí počítač,“ pokračovala mluvčí.

„Navedení je tak přesnější a rychlejší, než když jej manuálně provádí operátor. Kromě automatického režimu je možné i nadále využívat manuální způsob navedení rakety na cíl,“ popsala Samcová.

Obří nákup BVP se rozplývá

Domácí

Strakoničtí vojáci obdrží celkem šestnáct nových kompletů RBS-70NG. Dvanáct jich již převzali během loňského a letošního roku, poslední čtyři kusy dorazí do Strakonic začátkem července.

Nové zbraně zároveň doplní šestnáct kompletů starší generace RBS-70, které vojáci již několik let využívají.

Komplety RBS-70NG mají nižší hmotnost a jsou oproti předešlé výbavě i více kompaktní.

„Jejich příprava pro taktické použití trvá tedy vojákům kratší dobu. Součástí kompletů je i noční režim – pro použití v noci tak není potřeba žádné přídavné zařízení,“ konstatovala mluvčí pluku.

Další důležitou vlastností je podle ní schopnost potlačovat hrozbu například bezpilotních prostředků malých rozměrů, tedy takzvaných dronů, které jsou obtížně detekovatelné.

Tradiční Den pozemního vojska Bahna proběhl bez diváků, přesto se bylo na co dívat

Domácí

Vojáci rovněž poprvé stříleli raketami typu BOLIDE.

„Tento nejnovější typ raket byl speciálně vyvinut pro komplety RBS-70NG. Oproti předchozí řadě Mk2 mají rakety typu BOLIDE zhruba o sto metrů za sekundu vyšší rychlost. Mají větší dálkový dosah, který je nyní devět kilometrů,“ prozradila mluvčí s tím, že u dosavadních raket byl dolet o dva kilometry nižší.

„Rakety BOLIDE se dále vyznačují vyšší přesností, lepší manévrovatelností a vyšší účinností bojové hlavice,“ dodala.

Střelby proběhly v druhé části mezinárodního cvičení nazvaného Tobruq Arrows 2021. Do střeleb se zapojili i vojáci ze Slovenska, kteří stříleli z protiletadlových kompletů IGLA.

„Mezinárodní účast byla původně plánována mnohem větší. Kvůli pandemii covid-19 ale státy svou účast zrušily,“ uzavřela Samcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám