Hlavní obsah

Tradiční Den pozemního vojska Bahna proběhl bez diváků, přesto se bylo na co dívat

Několikahodinový program s dynamickými ukázkami vlastností armádní techniky, ukázkami historické techniky či zásahu hasičů, vězeňské služby nebo policejní zásahové jednotky nabídl v sobotu 31. ročník Dne pozemního vojska Bahna. Na cvičišti Bahna u Strašic v Brdech se hojně navštěvovaná akce loni kvůli pandemii koronaviru nekonala vůbec. Letos se s ohledem na vládní opatření program uskutečnil, ale bez přítomnosti veřejnost

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Tank T72M.

Článek

Lidé mohli sledovat přímý přenos na internetu, řekl tiskový a informační důstojník Velitelství pozemních sil Ladislav Kabát.

I když na venkovních kulturních akcích může být ode dneška až 5000 lidí, stále je to jen zhruba desetina diváků, kteří každoročně na Bahna mířili. Fandové současné i historické armády a její techniky si i při přenosu přišli na své. „S hlavním organizátorem, což je Nadace pozemního vojska, jsme připravili soubor ukázek ovládání vojenské techniky, doplněné tatickými drily našich vojáků,” řekl zástupce velitele pozemních sil Pavel Kolář.

Obří nákup BVP se rozplývá

Domácí

Armáda na Bahnech letos nepřipravila tradiční hodinovou kombinovanou tematickou ukázku, v kratších dynamických ukázkách ale předvedla vlastnosti těžké techniky, jako jsou tanky T-72, bojová vozidla pěchoty, kolové obrněné transportéry Pandur či samohybné houfnice Dana. Z lehčí techniky se předvedla obrněná vozidla Iveco a obrněné automobily Kajman, nad prostorem při jedné z ukázek létaly i bojové vrtulníky Mi-24 a víceúčelové vrtulníky Mi-17, z nichž předváděli vojáci slanění na takzvaném rychlém laně (fast rope), což je alternativa ke klasickému slaňování pomocí sedacího úvazku a slaňovací osmy. Nechyběla ani ukázka seskoku výsadkářů. Dvě bojové akce předvedly vojenské historické kluby, jejich ukázky byly připravené už na loňská Bahna k 75. výročí konce druhé světové války.

Každoročně se Bahen účastní kolem tisícovky profesionálních vojáků se stovkami kusů techniky. Letos se akce účastnilo zhruba 250 vojáků a vidět bylo kolem 40 kusů vojenské techniky, uvedl Kabát. Akce se podle něj obešla bez problémů a komplikací.

„Těšíme se, že snad za rok budeme moci opět na Bahnech přivítat i veřejnost,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám