Hlavní obsah

Česká armáda má problém. Nové pušky selhávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda začala na začátku roku přebírat nové pušky pro přesnou střelbu CZ BREN 2 PPS, které byly součástí obrovské zakázky na ruční palné zbraně v celkové hodnotě 2,8 miliardy korun. Podle informací Novinek ze dvou nezávislých zdrojů ale už několik těchto zbraní při střelbách selhalo.

Foto: Právo

Článek

Mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková uvedla, že resort obrany jednu zbraň reklamoval kvůli závadám při nabíjení.

Zdroje Novinek ale mluví o větším počtu i o závažnějších problémech. Nové pušky pro přesnou střelbu ráže 7,62 x 51 NATO od České zbrojovky mají nahradit zastaralé samonabíjecí odstřelovací pušky SVD Dragunov a SVDN-3 Tiger.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová upravená útočná puška BREN 2 s upravenou ráží od České zbrojovky.

Plukovník slovenské armády za peníze donášel Rusům

Evropa

Podle zdrojů Novinek však armáda zaznamenala již několik incidentů, kdy zbraně selhaly. Konkrétně součástka v hlavni. „Nějaké incidenty se staly. Nebylo to sice fatální jako roztržení hlavně, ale problémy se objevily,“ řekl Novinkám obeznámený zdroj, který si nepřál být jmenován.

Další zdroj redakce problémy popsal podrobněji. Podle něj došlo k poškození tzv. blokace zápalníku, kdy nábojová komora zřejmě nevydržela tlak vyvinutý nábojnicí. „Jedná se o chybu blokace zápalníku. Je pravděpodobné, že komora neudrží tlak té větší nábojnice u patrony s takto silnou náplní,“ doplnil.

Trump: Na hrozby Rusů reagujme vysláním jaderných ponorek

Válka na Ukrajině

Ačkoli generální štáb trvá na tom, že žádnou oficiální stížnost ze strany vojáků kvůli těmto problémům neeviduje, mluvčí přiznala jakýsi problém s nabíjením u jedné zbraně.

„Ministerstvu obrany byla reklamována jedna zbraň kvůli závadám při nabíjení. Uvedená závada byla podle prvotních zjištění způsobena municí od zahraničního dodavatele,“ uvedla Dvořáková. Jak přiblížily zdroje redakce, má se jednat o munici z Rumunska.

Do ukončení šetření ze strany resortu bylo používání této munice pozastaveno, dodala mluvčí.

Rychlejší než zvuk, ďábelsky přesná a neexistuje obrana. To je hypersonická střela Kinžal

Evropa

Slabší střelivo

Výrobce pušek problémy se zbraněmi nepopřel, ale místo odpovědi na konkrétní dotazy poslal reakci, která se k aktuálním problémům nevztahuje. „Puška byla v rámci vojskových zkoušek podrobena řadě testů včetně životnosti zbraně na 10 tisíc výstřelů (…) a splnila všechny požadavky,“ uvedl manažer České zbrojovky pro vnější vztahy Radek Hauerland.

„Technické podmínky zbraně definují střelivo a jeho parametry, které jsou určené pro správnou funkci zbraně, dosažení maximální spolehlivosti a přesnosti,“ dodal. Tato poznámka podporuje informace od zdrojů Novinek, že armáda řeší, zda by problémy nevyřešilo „slabší“ střelivo.

Rusko ustupuje od původních požadavků na Ukrajinu, píše Financial Times

Evropa

Náboje pro tento typ pušek dodává kromě několika zahraničních dodavatelů i společnost Sellier-Bellot sídlící ve Vlašimi. „O zmiňovaném problému nemáme z Armády ČR žádnou informaci. S naším střelivem jsme nikdy takovéto problémy nezaznamenali,“ sdělil Novinkám ředitel společnosti Radek Musil a doplnil, že puška s vlašimskými náboji prošla vojskovými zkouškami.

Ovšem k dotazu, zda po jeho společnosti armáda žádá dodání méně výkonné a lehce upravené munice, jak tvrdí zdroje Novinek, se už nevyjádřil. Samo o sobě toto tvrzení působí vzhledem k charakteru zbraní a k jejich očekávaným vlastnostem nelogicky. Se slabší municí by totiž neměly takový účinek ani dosah.

Z bayraktarů se stává trvalý trn v ruském oku

Zahraniční

První dodávky v lednu

První dodávky zbraní od České zbrojovky převzaly bojové jednotky v lednu. Podle informací zveřejněných na webu armády během prvního letošního měsíce vojáci ze 7. mechanizované brigády, 4. brigády rychlého nasazení, 43. výsadkového pluku a 102. průzkumného praporu obdrželi celkem 242 kusů.

Dalších 108 zbraní má armáda dostat do konce roku. Děje se tak na základě rámcové smlouvy uzavřené s uhersko­brodskou zbrojovkou v roce 2020 na dodání až 39 tisíc různých typů ručních zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám