Hlavní obsah

Plukovník slovenské armády za peníze donášel Rusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V letech 2013 až 2016 absolvoval plukovník slovenské armády Pavel Bučka třináct schůzek se svými řídícími důstojníky z ruské ambasády v Bratislavě a dostal od nich celkem 46 tisíc eur (přes 1,1 milionu korun). Slovenský Denník N v pátek uvedl, že to vyplývá z Bučkova přiznání a ze záznamů, které si dělal před zadržením.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bučka byl obviněný z vyzvědačství a byla na něj uvalena vazba. Podle žalobce měl Rusům odevzdávat informace o síle slovenské armády, o protivzdušné obraně, kalendářní plány výcviků slovenské armády, informace o logistických cvičeních a podobně. S řídícími důstojníky GRU (ruská vojenská zpravodajská služba) se Bučka setkával osobně nebo využíval tzv. mrtvé schránky.

V té době Buček pracoval na ministerstvu obrany Slovenské republiky a byl také prorektorem vojenské akademie v Liptovském Mikuláši. Poslední setkání s Rusy měl Bučka podle vlastního přiznání v prosinci 2021, kdy od nich dostal úplatek 2800 eur (téměř 70 tisíc korun) a 800 eur (téměř 20 tisíc korun) jako dárek u příležitosti jeho narozenin.

Na Slovensku poškodili další památník Rudé armády

Zahraniční

Vypověděl, že spolupráci chtěl v roce 2019 ukončit, ale byl vyzván, aby si to rozmyslel, protože se něco může stát jeho rodině. V září 2021 dal v práci výpověď, protože už nechtěl mít přístup k žádným informacím.

Vyšetřovatelům také tvrdil, že Rusům odevzdával často informace, které byly stejně dostupné na internetu, ale k některým se dostal pomocí hesla, kterým disponoval jako pracovník ministerstva obrany. GRU donášel informace celkem osm let.

Kvůli spolupráci s ruskou tajnou službou GRU byli při policejní akci na Slovensku, která se uskutečnila letos od 11. do 14. března, zadrženi čtyři lidé. Dva z nich byli obviněni z vyzvědačství a braní úplatku. Hrozí jim čtyři až třináct let vězení. Slovensko rovněž vyhostilo tři ruské diplomaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám