Hlavní obsah

Čeští vědci představili unikátní způsob, jak odchytit nebezpečné drony

Třebíč

Vědci z ČVUT představili unikátní systém odchytu nežádoucích dronů pomocí létajícího robota vybaveného umělou inteligencí. Jak zneškodnění probíhá, předvedli ve středu u věznice Rapotice na Třebíčsku, kde by měl být systém úplně poprvé nasazen v testovacím provozu. Menší drony se totiž čím dál častěji používají k pašování zakázaných předmětů za mříže.

Unikátní lapač vybavený sítí dokáže chytit za letu nežádoucí dronVideo: Novinky

 
Článek

Celý systém tvoří osmivrtulový dron vážící zhruba 15 kilogramů vybavený umělou inteligencí a pozemní lokalizační jednotka. Autonomní létající robot má v sobě síť, do které umí chytit menší dron. Zároveň dokáže rozeznat předměty, které odchytávat nemá, jako třeba ptáky, hmyz nebo naopak větší předměty.

„Přestože je spousta firem, které vyvíjejí tyto systémy nebo slibují, že je budou nabízet, ten náš je opravdu asi jediný, který může být už nasazen do testovacího provozu. V komerčním, nevojenském světě je to světový unikát,” řekl Martin Saska, vedoucí skupiny Multirobotických systémů katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT, která se na vývoji podílela spolu s dalšími soukromými subjekty.

Foto: Novinky

Unikátní lapač vybavený sítí dokáže chytit za letu nežádoucí dron.

Odchyt nežádoucích dronů do sítě má podle konstruktérů výhody oproti jejich sestřelení. „Pokud je totiž narušitelský dron sestřelen, například brokovnicí nebo elektromagnetickým dělem, může dojít ke katastrofě v případě, kdy dron nese výbušniny nebo jiné nebezpečné látky," dodal Saska.

Drony z Česka by mohly hlídat hranici Unie

Domácí

Systém by se mohl využívat k ochraně kritické infrastuktury, jako jsou jaderné elektrárny, ale i k ostraze letišť, hranic nebo při velkých sportovních a kulturních akcích s velkým počtem lidí, kde by mohlo dojít k útoku pomocí menšího dronu. Rovněž může najít využití při střežení chráněných osob.

Nasazení ve vězeních

Konstruktéři nyní jednají s Vězeňskou službou ČR o testování v provozu. Ta by tak mohla být prvním komerčním klientem, který bude systém používat.

Foto: Novinky

Odchytávací dron váží zhruba 15 kilogramů.

„Není to každodenní situace, ale stává se to (pašování zboží do vězení dronem) a je to čím dál častější, takže vězeňská služba na to musí nějakým způsobem reagovat, zvyšovat bezpečnost,“ sdělila Zuzana Rosendorfová, zástupkyně mluvčího věznice Rapotice.

„Pro finální nasazení se počítá s tím, že by spolupracovalo více dronů – chytačů. Velký areál věznice asi nedokáže obsloužit jenom jeden. V okamžiku nějakého koordinovaného útoku by si mohly pomáhat," upřesnil Saska.

Odchytávací dron stojí zhruba milion korun, pozemní jednotka vyjde na 250 tisíc. Systém je schopen dosáhnout výšky několika kilometrů a vyvinout rychlost až 83 kilometrů za hodinu. I s nákladem může letět maximálně 30 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám