Hlavní obsah

Drony z Česka by mohly hlídat hranici Unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O bezpilotní letadla české společnosti Primoco má velký zájem pohraniční stráž ve Finsku. Chtěla by je využít při hlídání vnější hranice Evropské unie, která z největší části přiléhá k Rusku. Informovalo o tom ministerstvo zahraničních věcí.

Foto: Primoco

Bezpilotní letadlo Primoco One 150

Článek

České velvyslanectví v Helsinkách pomohlo firmu představit a letos v květnu proběhla návštěva finské delegace v sídle Primoco, kde společnost demonstrovala schopnosti jejich letounu One 150 v nepříznivých povětrnostních podmínkách.

Bojové drony budou létat z Přerova

Domácí

„Za extrémně špatného počasí měla delegace možnost vidět, že naše letadla mohou plnit monitorovací úkoly i v podmínkách prakticky nulové viditelnosti, protože se nespoléhají pouze na optické senzory,“ popsal ředitel Primoca Ladislav Semetkovský.

Klienti z Asie i Afriky

„Musíme pokračovat v již započaté cestě využívání stále většího množství technických prostředků pro zajištění ostrahy hranic,“ řekl vedoucí finské pohraniční a pobřežní stráže Matti Sarasmaa.

„Tím se nám uvolní pracovní síly pro úkoly, které dosud musí být vykonávány prostřednictvím lidských zdrojů. Nyní zvažujeme, jak technická řešení společnosti Primoco využít v praxi v rámci naší hraniční kontroly,“ potvrdil Sarasmaa.

Drony Primoco využívá při sledování hranice již dnes Malajsie, Irák, Slovensko a Česko. Letos firma zatím prodala sedm letounů, další kontrakty jsou před podpisem.

Český výrobce dronů se do Ruska nevrátí

Stalo se

„Primárně jde o klienty v Evropě, nicméně do konce roku očekáváme dodání i na Blízký východ a do Afriky,“ řekl Právu Semetkovský.

Firma nechce další evropské zákazníky jmenovat z bezpečnostních důvodů, podle informací Práva však dodávky míří i do míst na východě.

Bezpilotní letadla Primoco se rozpětím křídel pět metrů a hmotností 150 kilogramů podobají spíše malým klasickým letadlům než vrtulovým dronům využívaným pro natáčení i amatéry. Cena stroje se pohybuje kolem jednoho milionu eur (zhruba 25 milionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám