Hlavní obsah

Češi se rozjeli do Bavorska za velkými nákupy

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řádově desítky rodin se vypravily v sobotu dopoledne za nákupy do bavorského Waldsassenu ležícího jen několik kilometrů za státní hranicí u Chebu. Lidé nakupovali především potraviny, zejména pak sladké odměny pro děti na Mikuláše. Od středy už to budou mít návštěvníci z Česka těžší, od tohoto data bavorská vláda vyhlásila nouzový stav kvůli koronaviru, omezující opatření se zpřísní.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Supermarkety v bavorském Waldsassenu navštívily v sobotu desítky rodin z Česka.

Článek

„Přijeli jsme ze Sokolova nakoupit levnější a kvalitnější potraviny a drogerii,“ svěřila se Právu žena, když vracela pojízdný košík zpátky.

„Manžel nesmí klasické sýry, takže sem jezdíme nakupovat sýry bez laktózy. Mají tady mnohem větší výběr a také jsou levnější než u nás,“ pokračovala. „No a samozřejmě dneska je Mikuláš, takže jsme dětem nakoupili spoustu sladkostí,“ dodala.

„Jsem z Habartova a jezdím sem každý den. Nakupuji hlavně zdravější potraviny pro mé děti,“ vysvětlil muž, když vkládal do kufru svého vozidla nákup ze supermarketu Aldi.

V centru historického Waldsassenu bylo otevřeno také několik klasických prodejen. „Tak pojď už,“ obrátila se za svým partnerem žena středního věku, když odcházela z obuvnictví s krabicí s botami v rukách.

Němci kvůli odpůrcům vakcíny mobilizují i policii

Evropa

„Mysleli jsme, že tady budou jako každý rok v okolí kláštera vánoční trhy, ale letos nic. Zrušili je kvůli koronaviru,“ prozradil muž, který se vydal do Waldsassenu se svojí matkou z Chodova na Sokolovsku.

„Tady vždycky byla spousta stánků. Támhle jsme si každoročně dávali vynikající bratwurst – a letos nic nebude,“ krčila rameny důchodkyně. „No a tady na tom dvorku stál vždycky stánek a tam jsem si dával Kinder punč, tedy punč bez alkoholu, abych mohl řídit zpátky,“ ukazoval syn. „Fuj, to bylo vždycky strašně sladký,“ mračila se jeho matka.

Střed Waldsassenu je jako každý rok vánočně vyzdobený a před radnicí stojí vánoční stromeček. Nicméně ulice jsou takřka prázdné. Jen tu a tam projde někdo z místních. Roušku nosí venku jen zhruba každý druhý, ale ve vnitřních prostorách ji musí mít v Bavorsku každý.

Ještě den a PES může v Česku opět zavřít obchody

Domácí

Už u vjezdu do města stojí u krajnice přenosná dopravní značka, která oznamuje, že se jedná o prostor, kde se provádí testy na koronavirus.

Opatření zpřísní, ale pendleři dál bez testů

Žádnou policejní hlídku, která by kontrolovala účel cesty do Bavorska, redakce při sobotní dopolední návštěvě Waldsassenu nepostřehla.

Do Bavorska se smí v rámci příhraničního styku jezdit z Česka pouze na čtyřiadvacet hodin. Lidé mohou přitom vycestovat například za rodinou, pokud chtějí odvézt děti do školy anebo míří-li za lékařem. Nakupování sice není vyjmenováno mezi povolenými cíli cesty, ale je povoleno obstarávání denních potřeb, což podle ministerstva zahraničí může být i nakupování.

Češi smějí na nákupy do Bavorska bez testu a karantény

Koronavirus

„Pokud tu stojí policisté, tak hlavně hlídají, zda sem někdo nejede z vnitrozemí, třeba z Prahy. To už není příhraniční styk. Ostatní věci moc neřeší,“ popsal Právu muž žijící ve Waldsassenu.

Kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem vyhlásí Bavorsko od středy nouzový stav a zpřísní omezující opatření. Povinné testy pro pendlery a jejich nejbližší rodinné příslušníky tato spolková země sousedící s Českem ovšem nezavádí.

Lidé tam budou od středy moci vycházet z domova jen z pádných důvodů, oznámil včera premiér Markus Söder. Restrikce mají platit do 9. ledna, v úterý je má schvalovat tamní zemský sněm. Mnoho nemocnic v Bavorsku je přetížených. „Je to tak, že počty nakažených jsou příliš vysoké,“ řekl Söder.

Reklama

Výběr článků

Načítám