Hlavní obsah

Češi smějí na nákupy do Bavorska bez testu a karantény

Právo, Novinky, jz, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi zvyklí jezdit na nákupy do některého ze saských měst, si nemusejí zoufat, když se tato spolková země uzavřela kvůli prudkému nárůstu nakažených koronavirem. V Bavorsku od 1. prosince platí nová pravidla pro vstup Čechů. Bez testů a pobytu v karanténě se může do této spolkové země jet v rámci malého pohraničního styku za vymezených podmínek. Jednou z nich jsou „nákupy každodenní potřeby“.

Pohled na Řezno

Článek

Na stránkách německého velvyslanectví v Praze se uvádí: „S platností od 01. prosince 2020 jsou z důvodu změny bavorského koronavirového nařízení možné cesty z ČR do Bavorska nebo naopak v rámci malého pohraničního styku bez karantény nebo negativního testu možné pouze ze závažných důvodů. Závažnými důvody jsou pracovní, služební, obchodní, školní, lékařské nebo rodinné důvody a nákupy každodenní potřeby, ne však cesty za turistikou nebo sportem“.

Informaci Novinkám potvrdila i mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. „Bavorsko změnilo svá pravidla, takže je možné obstarat v této spolkové zemi i nákupy. 24hodinová výjimka se ale nevztahuje na sportování či turistiku. Současně s přechodem na třetí stupeň PES začne v ČR platit obdobná výjimka od zítřejšího dne pro občany Spolkové republiky Německo,” dodává Štíchová s tím, že Němci si do Česka také budou moci dojet na nákup, už ne ale na rekreaci, jakou je například i oslava nového roku.

Merkelová chce omezit počet lidí v obchodech, navrhuje 25 metrů čtverečních na zákazníka

Koronavirus

Nová pravidla mají platit do 20. prosince, tedy do termínu, dokud je v Německu vyhlášen stav karantény.

Výjimka z jinak přísných pravidel

V Bavorsku v jeho rámci platí přísná opatření. Obchody jsou otevřené, ale musí se dodržovat bezpečná vzdálenost a ve větších obchodech se reguluje počet zákazníků tak, aby byla splněna povinnost 10 metrů čtverečních.

Zavřená jsou ovšem všechna volnočasové a kulturní zařízení včetně restaurací, kaváren a barů stejně jako hotely. Nefungují ani služby, kde dochází k blízkému kontaktu, například kosmetická studia, tetovací studia či masérské praxe.

Kadeřnictví se mohla otevřít za přísných hygienických podmínek. Vysoké školy a univerzity fungují v rámci distančního studia. Soukromě se může setkávat nanejvýš pět osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám