Hlavní obsah

Čechy čeká boom seznamování, sňatků, ale i rozvodů

Přestože je ještě předčasné říct, že máme pandemii koronaviru za sebou, rozvolňování s sebou přináší kromě zjevných efektů, jako jsou otevřené školy či obchody, i ty méně viditelné: změny ve vztazích.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Třeba svatební zvony, pokud je opět nezbrzdí vir, podle odborníků letos téměř neutichnou. Pandemie minulý rok zmrazila plány tisícům párů. Své ano si řeklo o 17 procent novomanželů méně než předloni.

„V lidech se kumuluje potřeba po něčem, co nemohli. V tomto případě seznamovat se. Ekonomickým slovníkem to lze vyjádřit jako odloženou spotřebu, kterou nyní budou realizovat a saturovat si tak to, čeho se jim nedostávalo,“ komentoval nárůst zájmu o seznamování šéf agentury STEM Martin Buchtík.

Horké léto

A natěšené jsou i seznamky. Například mateřská společnost mobilní aplikace Tinder, která je velmi populární i v Česku, očekává, že právě v létě nastane seznamovací boom.

Omezení se projevila také na míře rozvodovosti. Soudy řešily v minulém roce rekordně nízký počet rozvodů. Své samozřejmě udělalo i omezení práce úřadů během koronakrize.

Nebylo kam utéct

V roce 2020 ukončilo manželství 21 700 párů, což na celkovém počtu svateb tvoří více než čtyřicetiprocentní podíl. Méně rozvodů než loni zaznamenal Český statistický úřad naposledy v roce 1970, bylo jich 21 516. Podle Buchtíka bude ale nyní rozvodů přibývat.

„V našich datech se ukazuje, že na vzájemné vazby v rodinách, které fungovaly dobře před pandemií, měla částečně pozitivní dopad. Posílila je. Naopak v rodinách a vztazích, kde už byly problémy, tato krize zapůsobila jako urychlovač,“ řekl Právu Buchtík.

Od září by mohl být normální stav, naznačili ministři

Domácí

„Lidé před sebou navíc při uzávěrách ani neměli kam utéct, takže došlo ke kumulaci stresových situací,“ upozornil Buchtík. Podle něj za nárůstem počtu rozvodů bude jak přítok těch administrativně odložených, tak těch vzniklých po prožité krizi, která se párům nepodařila ustát. „Dopady pandemie ve vztazích budeme pozorovat ještě jeden dva roky,“ dodal ředitel STEM.

Stejný efekt pozorují v rodinách i terapeuti a psychologové. „Rodiny, které fungovaly už dřív dobře, si našly i na tom, co všichni musíme prožívat, pozitiva a říkají nám – jsme víc spolu,“ řekla Marie Oujezdská, místopředsedkyně Rodinného svazu ČR a ředitelka Národního centra pro rodinu.

O třetinu víc terapií

„Ale tam, kde se před problémy běžně utíkalo do zaměstnání a škol, lidé je zametali pod koberec, najednou nebylo kam utéct. Na ty bych apelovala, aby je nyní, když opět mají šanci, dořešili. Aby si z této zkušenosti odnesli, že jako například výkonnost v práci je stejně podstatná péče a práce na vztazích,“ apeluje Oujezdská.

„Ještě před pandemií k terapeutům a na mediaci přicházely čtyři pětiny párů pozdě. Největším kamenem úrazu byla nedostatečná komunikace. V současné době podle údajů našich terapeutů stoupl zájem o rodinné a vztahové poradny o třetinu. Ale solidní výzkumy o dopadech prožité a ještě neskončené krize budou dle mého názoru za rok až dva,“ dodala Oujezdská, která se problematice rodinných vztahů věnuje několik desetiletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám