Hlavní obsah

Býčí skála byla pohřebištěm elit

Právo, Vladimír Klepáč
Blanensko

Jeskyně Býčí skála v Moravském krasu na Blanensku patřila v nejstarší době železné, kdy se v Evropě objevili Keltové, k nejvýznamnějším duchovním centrům kontinentu. Vyplývá to z nejnovějších archeologických výzkumů. Ukazuje se, že v jejím rozměrném sále, v takzvané Předsíni, mohly být postaveny mohutné dřevěné pohřební komory, do nichž byli na vozech pobitých bronzem ukládáni i s četnými milodary k věčnému spánku členové tehdejší elity.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Archeoložka Zuzana Mírová u jedné z vykopaných sond v Předsíni jeskyně

Článek

Význam Býčí skály je mnohem větší, než si otec moravské archeologie Jindřich Wankel, který v jeskyni v roce 1872 nalezl světově proslavený pohřeb halštatského velmože, vůbec myslel.

Každý, kdo byl pohřben na voze, musel být mimořádně bohatý a významný
Martin Golec, archeolog

„Po dobu šesti generací byla jeskyně kultovním centrem, patrně sídlem Podzemní paní, tedy vládkyně podsvětí. Každý, kdo byl pohřben na voze, musel být mimořádně bohatý a významný,“ řekl Právu archeolog Martin Golec z Univerzity Palackého v Olomouci.

Byl to Wankel, kdo z objevu pohřbu halštatského velmože, kolem něhož byly uloženy ostatky dalších 40 lidí, vytvořil příběh o tom, že byli povražděni, aby mohli provázet pohřbeného na onen svět. Legendu zhmotnil v jedné ze svých ilustrací Zdeněk Burian.

Foto: Byciskala.cz

Ilustrace Zdeňka Buriana zachycuje, jak si zhruba představoval archeolog Jindřich Wankel pohřeb velmože v Býčí skále.

Moderní věda vidí situaci jinak. Podle Golce byla Býčí skála bezmála 150 let duchovním centrem.

Jeho kolegyně Zuzana Mírová z pražské Karlovy univerzity se nově zabývala pohřebními vozy a zjistila, že z tohoto období jich bylo v celé Evropě nalezeno třináct.

Z toho šest je z Býčí skály. U některých je shodné zpracování jako u vozů nalezených u německého Hochdorfu nedaleko Stuttgartu.

Na podzemním jezeře opravili hydrologům vor

Domácí

Znamená to, že je vyráběla stejná dílna. Elita využívající Býčí skálu dokázala tuto mistrovskou práci zaplatit. Zřejmě zbohatla na obchodu s jantarem. V Předsíni se našly tisíce předmětů, které jsou nyní vystaveny v Přírodopisném muzeu ve Vídni.

Tajná továrna na letecké motory

Nacisté v jeskyni za druhé světové války postavili utajovanou továrnu na letecké motory. Prostor vylili betonem. Předpokládalo se, že naleziště bude zdevastováno. Jenže Golec nyní zjistil opak. Se svým týmem vykopal sondy až do podloží. Našel kus lidského prstu, keramiku, bronzové plíšky a obiloviny, které sloužily asi coby obětiny.

To nejdůležitější, co objevil, je velká vrstva uhlí pod povrchem. Jde zřejmě o zuhelnatělé dřevo, které bylo kdysi v jeskyni použito doslova v obrovském měřítku. Právě díky tomu přichází s teorií o dřevěných pohřebních komorách v jeskyni, v nichž byli umístěni mrtví na k tomu speciálně vyrobených pohřebních vozech. Podrobnosti k případu by mohli pomoci zjistit dendrologové.

Nejmodernějšími speleology jsou roboti z ČVUT

Věda a školy

„I když masová rituální vražda se v jeskyni nestala, Wankel měl bezpochyby pravdu v tom, že jde o jedinečné místo,“ dodal Golec.

Reklama

Výběr článků

Načítám