Hlavní obsah

Bulharská stopa: otrava novičokem

Právo, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbraně, kvůli kterým důstojníci GRU přiletěli v roce 2014 do Čech a požádali o povolení navštívit sklad ve Vrběticích, byly určené pro bulharského podnikatele Jemeljana Gebreva.

Foto: Profimedia.cz

Jemeljan Gebrev na snímku z roku 2017.

Článek

Ten přeprodával zbraně na Ukrajinu, ale i do jiných zemí. Podle jedné z policejních verzí měly být zbraně z Vrbětic určené syrským povstalcům.

Gebrev byl o rok později otráven stejným jedem jako v roce 2018 Skripalovi. Jako oni ale útok přežil. Bulharští vyšetřovatelé, i on sám, připisují otravu ruské vojenské rozvědce. Motivem k jeho likvidaci měly být dodávky zbraní na Ukrajinu a také do Gruzie v roce 2008.

Podle investigativního serveru Bellingcat byl Gebrev otráven se dvěma dalšími lidmi v sofijském hotelu Orbita.

V roce 2019 vyšetřovatelé identifikovali na záběrech z videokamer důstojníka GRU Denise Sergejeva alias Sergeje Fedotova. Právě on je třetím mužem, který přiletěl spolu s Miškinem a Čepigou do Británie 4. března 2018.

Foto: Policie ČR

Alexander Petrov a Ruslan Boshirov

V únoru 2020 bulharská prokuratura zveřejnila jména a fotografie tří ruských občanů, které obvinila z pokusu o likvidaci tří bulharských občanů. Kromě Fedotova jde o Sergeje Pavlova a Georgije Gorškova.

Gorškov, pravým jménem Gordijenko, byl 11. října 2014 spolu s hlavními podezřelými Anatolijem Čepigou a Alexandrem Miškinem v Česku. Už počátkem téhož roku ale byl podle Rádia Svoboda v Praze další z „bulharské“ trojice Sergej Fedotov, a to společně s Miškinem.

Čepiga s Miškinem dostali vyznamenání Hrdina Ruska. Možná právě za Vrbětice

Domácí

Kdo jsou agenti Čepiga a Miškin

Alexandr Jevgenjevič Miškin podle serveru meduza.io vystudoval Kirovovu vojensko-lékařskou akademii v Petrohradu, kde navštěvoval fakultu připravující lékaře vojenského námořnictva.

O jeho prvních letech v GRU se podle tohoto zdroje mnoho neví, od 2010 do 2013 byl několikrát pracovně v Podněstří a na Ukrajině, do září 2014 měl prý trvalý pobyt shodný se štábem GRU v Moskvě (Chorošovskoje šosse 76, stejně jako Anatolij Čepiga). Na podzim téhož roku dostal stometrový byt v Moskvě, jehož tržní cena se pohybovala kolem 24 milionů rublů (zhruba sedm milionů Kč) a vyznamenání Hrdina Ruska.

Záškodníci, kteří se nezastaví před ničím. Co víme o záhadné jednotce 29155

Svět

Stejnou odměnu i vyznamenání získal také Čepiga. Tento rodák z Amurské oblasti studoval na Dálnovýchodním vysokém vojenském učilišti, sloužil ve speciálních jednotkách v Chabarovsku a třikrát byl odvelen do Čečenska. Podle Kommersantu absolvoval i moskevskou Vojensko-diplomatickou akademii.

Podle serveru The Insider je udělování bytů standardní praxí za titul Hrdina Ruska. Bellingcat před třemi lety zjistil, že Čepiga s Miškinem byli takto odměněni na přelomu let 2014 a 2015. Investigativci se tehdy domnívali, že to souviselo s možnými akcemi agentů na Krymu. Nyní Christo Grozev z Bellingcatu usuzuje, „že Čepiga a Miškin získali vyznamenání Hrdina Ruska právě za akci v Česku“.

Reklama

Výběr článků

Načítám