Hlavní obsah

Otevřete hranice sanitkám, vyzývali demonstranti Blatného v Chebu

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, vor

Na ministra zdravotnictví Jan Blatného (za ANO) čekali před nemocnicí v Chebu, kam ve čtvrtek přijel, demonstranti, kteří požadovali otevření hranic pro převoz pacientů. Podle ministra si ale Česko vystačí s vlastními kapacitami. Blatný také varoval, že takzvaná britská mutace koronaviru se šíří o 35 až 70 procent rychleji než běžná varianta. V Česku je podle něj nejhorší situace v pohraničí.

Demonstranti před chebskou nemocnicí, kam přijel BlatnýVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Chebsko a Sokolovsko na západě Čech patří společně se severočeským Trutnovskem k aktuálně nejpostiženějším regionům v Česku. Tamní nemocnice se kvůli tomu dostávají na hranu kapacity.

Blatný uvedl, že kvůli zajištění kapacity budou zahájeny i hromadné přesuny pacientů, a to nejen těch ve vážném stavu.

Podle Vladislava Podrackého, mluvčího Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou spadá chebská a karlovarská nemocnice, prošlo v Chebu jen za leden zdejším oddělení ARO 50 pacientů, přičemž před covidem to bylo okolo 160 pacientů ročně. Podobně i lůžka jednotky intenzivní péče jsou vysoce přetížená. Zatímco běžně je na nich okolo 25 pacientů měsíčně, v lednu jich bylo 61.

Karlovarský kraj svolává sestry k pracovní povinnosti

Koronavirus

Podle ministra budou němečtí pacienti přesunuti do německých nemocnic. Možný převoz českých pacientů do Německa by podle něj nic neřešil.

Blatný poznamenal, že situace v německých nemocnicích je velmi podobná a navíc je prý nyní situace s počtem lůžek v ČR „uspokojivá”. Do Německa by se také podle něj mohly přesunout jednotky pacientů, zatímco přesuny se týkají desítek osob.

Do budoucna možnost přesunu českých pacientů nevyloučil. Vše je podle něj připravené. „Pokud my o to požádáme, požadavek bude akceptován,” uvedl.

Nemocnice v Chebu bude posílena i personálně. Do nemocnice by měli nastoupit tři internisté, kteří by posílili zdravotnický personál. Dvojice vrtulníků, které jsou v kraji k dispozici, bude nově moci létat i v noci.

Hejtman Petr Kulhánek (STAN) ocenil, že ministr region navštívil. Ocenil i oznámené kroky a možnost převozu většího množství pacientů.

Demonstranti chtěli otevření hranic

Návštěvu ministra sledovala padesátka lidí, kteří přišli podpořit přetížený personál chebské nemocnice s transparenty s požadavkem otevření hranic pro sanitky. Již v první polovině ledna poslali místní obyvatelé na ministerstvo zdravotnictví petici, kterou podepsalo aktuálně přes tři a půl tisíce lidí.

Může dojít k situaci, kdy se nebudou moct postarat o lidi s úrazy, infarkty nebo dalšími nemocemi
Jan Blatný

„Jsme na hranici a jsme součástí jednotného evropského prostoru, tak pokud jde o lidské zdraví, tak by hranice neměla hrát žádnou roli,“ uvedl Kulhánek, který vidí v odstranění hranic pro převoz pacientů svoji symboliku vzájemné pomoci.

Blatný vidí symboliku naopak v tom, že se dokáže Česká republika postarat o své pacienty sama. Současně ovšem ministr před pár dny připustil, že hrozí, že se nemocice nebudou schopny o pacienty postarat, protože jsou přeplněné. „Může dojít k situaci, kdy se nebudou moct postarat o lidi s úrazy, infarkty nebo dalšími nemocemi,” uvedl v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám