Hlavní obsah

Možnosti voleb z karantény: Drive-in hlasování i zvláštní okrsky

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé, kteří budou v době krajských a senátních voleb v karanténě, budou moci zřejmě volit z auta, ve speciálních volebních okrscích nebo u výjezdních komisí. Ve středu se na tom shodl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se zástupci parlamentních stran. Sněmovna by měla tyto tři návrhy projednat 19. srpna, a to ve stavu legislativní nouze.

TK ministra vnitra Jana HamáčkaVideo: Novinky

 
Článek

Jednou z variant je drive-in hlasování, kdy budou lidé volit z motorového vozidla u speciálních stanovišť. Ta by měla být ve všech okresech, tedy na 78 místech. Budou na ně dohlížet tři vojáci a zapisovatel.

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Volby do Senátu

Pokud by ale neměl volič například auto, přijede zřejmě na jeho vyžádání speciální volební komise. „Ta dorazí na místo bydliště a za použití všech ochranných prostředků bude moci následně člověk odvolit do speciální urny,“ přiblížil šéf resortu vnitra.

Drive-in jako u fastfoodu: vnitro představilo možnosti voleb z karantény

Domácí

Poslední možností jsou zvláštní volební okrsky. Ty by se zřídily například v domovech pro seniory nebo zařízeních s pečovatelskou službou, kde jsou všichni klienti v karanténě.

Jak získat a uplatnit voličský průkaz v jednotlivých volbách

Volby

500 korun navíc pro členy komisí

Hamáček původně navrhoval ještě takzvané proxy voting. V takovém případě by proběhlo hlasování prostřednictvím zástupce, jenž by za člověka v karanténě volbu provedl. S takovou možností ale nesouhlasila opozice.

Tyto tři možnosti voleb z karantény by měla projednat Sněmovna 19. srpna, a to ve stavu legislativní nouze. Senát by se k tomu měl vyjádřit vzápětí. Díky tomu by měly tyto alternativy projít legislativním procesem do konce srpna.

Volit z auta ano, prostředníka nikdo nechce

Domácí

Tématem schůze bylo také navýšení příspěvku pro členy volebních komisí. „Shodli jsme se, že zvýšíme příspěvek pro členy volebních komisí o 500 korun, tedy na 2300. Odměníme i ty, kteří budou pracovat ve speciálních volebních komisích,“ sdělil ministr.

Do Bejrútu speciální tým

Ten se krátce vyjádřil také k úterní explozi v Bejrútu, kam Česká republika pošle ve středu odpoledne záchranný tým.

Letecké záběry Bejrútu. Exploze ledku zanechala spoušť v celém městě

Blízký a Střední východ

„Libanon je země, která není schopná tuto situaci zvládnout sama. Přes noc tak probíhala intenzivní komunikace s libanonskou stranou o tom, co by mohla Česká republika nabídnout,” sdělil Hamáček.

Výběr článků

Načítám