Hlavní obsah

Chceme chytrá pravidla, prohlásil Fiala před schůzkou s Babišem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na úterní schůzce opozičních stran s premiérem Andrejem Babišem (ANO) chce koalice SPOLU (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL) řešit změnu koronavirových opatření. Šéf koalice Petr Fiala (ODS) prohlásil, že cílem je nastavit chytrá pravidla, která budou lidé respektovat. Odstranit by se měla naopak špatná opatření, která řadí Česko mezi nejhorší země s covidem.

TK stran Spolu před jednáním s premiérem Babišem o protiepidemických opatřeníchVideo: ČTK

 
Článek

„Chceme se bavit o úpravě epidemiologických opatření tak, aby se odstranila špatná, kvůli kterým patříme v epidemii k nejhorším v Evropě,” prohlásil Fiala na brífinku koalice SPOLU. Toho se účastnil také šéf lidovců Marian Jurečka a poslanec TOP 09 Vlastimil Válek.

Podmínky pro otevření obchodů: zákazníci s rouškami, prodavači s respirátory

Domácí

Cílem je podle nich přijmout opatření, kterým budou lidé rozumět. „Nastavit chceme chytrá pravidla, která budou lidé respektovat a budou jim rozumět. Tak si s epidemií poradíme,” dodal Fiala před jednáním s Babišem.

Konkrétně jde koalice na jednání se sedmi návrhy. „Ty by pomohly vrátit žáky do škol, rozšířily by možnost testování či by umožnily otevření služeb, jako jsou kadeřnictví, i maloobchodu,” nastínil šéf občanských demokratů.

Úprava pandemického návrhu 

Opozice pak také dlouhodobě žádá, aby opatření bylo možné vyhlašovat i bez nouzového stavu.

Vláda schválila pandemický zákon

Domácí

Změnit by to měl pandemický zákon. Jeho návrh, který kabinet schválil v pondělí, se liší ale jen v detailech od znění, které schválila vláda už loni v květnu. To se nelíbí některým opozičním stranám, chtějí ho tak upravit. Strany naopak žádají kvalitnější systém kompenzací.

Opozice váhá se zrušením nouzového stavu, jeho konec chce zatím jen SPD

Domácí

Po dnešní schůzce by pak měla většina klubů rozhodnout, zda ve Sněmovně vyvolají hlasování o zrušení nouzového stavu. Jeho prodloužení totiž poslanci minulý týden nepodpořili, vláda ho ale následně na žádost hejtmanů nově vyhlásila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám