Hlavní obsah

Brabec kvůli Bečvě selhal, viníka neznáme přes rok, zlobí se opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna vzala na vědomí zprávu své vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. Dolní komora se na tom v úterý usnesla po několikahodinové debatě 55 hlasy ze 104 přítomných poslanců. Žádný člen klubu ANO usnesení nepodpořil, na rozdíl od dvou přítomných poslanců vládní ČSSD.

Foto: Stanislav Pernický (Český rybářský svaz)

Kyanid zabil v Bečvě desítky tun ryb.

Článek

Vyšetřovací komise k Bečvě zkritizovala postup při odběru i rozboru vzorků vody a ryb bezprostředně po havárii. Podle poslanců mimo jiné nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Část opozičních poslanců mluvila v dolní komoře o „agrofertizaci“ státu a ČIŽP, která hned na počátku šetření vyloučila, že by za únik nebezpečných látek do Bečvy mohla být zodpovědná chemička Deza. Ta patří do skupiny Agrofert, která spadá do svěřenského fondu premiéra a lídra ANO Andreje Babiše.

Poslanci se sejdou těsně před volbami: Bečva a platy poslouží jako ostrá munice

Domácí

„Závěrečná vyšetřovací zpráva komise k Bečvě dospěla k jasným závěrům. Zpráva je jasnou obžalobou toho, jak stát funguje pod vedením Andreje Babiše (ANO) a jeho obrovským střetem zájmům,“ řekla dopoledne na plénu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podle ní už je v Česku těžko rozeznatelné, co je zájem státu a co Agrofertu. „Ministři – v tomto případě ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) –, kteří jsou zodpovědní za to, aby stát fungoval nestranně, selhali,“ dodala.

„Je to největší havárie za posledních třicet let. Viníka neznáme více než rok,” upozornil na plénu také šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Úřady při řešení katastrofy na Bečvě chybovaly, míní vyšetřovací komise

Domácí

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i inspekce mají zprávu komise za zpolitizovanou. Jsou v ní podle nich neodborné závěry vytržené z kontextu, manipulace a negativní tendence vůči ČIŽP.

„Je tam (ve zprávě) spousta důkazů amatérismu,” řekl Brabec. Kritiky obvinil ze snahy ovlivnit práci policie. V podobném duchu se vyjadřovali i poslanci vládního hnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám