Hlavní obsah

Úřady při řešení katastrofy na Bečvě chybovaly, míní vyšetřovací komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní komise k ekologické katastrofě na řece Bečvě zkritizovala postup při odběru i analýze vzorků vody a ryb bezprostředně po loňské havárii. Podle poslanců nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad Valašského Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pěna na hladině Bečvy

Článek

Členové komise to uvedli v závěrečné zprávě, kterou má ČTK k dispozici. Otrava přesně před rokem poničila biotop na 40 kilometrech řeky.

V den havárie podle komise mimo jiné pochybil pracovník Oblastního inspektorátu (OI) ČIŽP Brno, který dostal informace od pracovníka vodoprávního úřadu a inspektora OI ČIŽP Olomouc, nevyjel však na místo havárie.

Měl přitom podle komise informace, že jde o havárii většího rozsahu s úhynem ryb a že pravděpodobný původce znečištění je v jeho místní příslušnosti. Zástupce OI ČIŽP Brno situaci konzultoval telefonicky.

Bečva: Rok od havárie, viník stále neznámý

Domácí

Také samotný odběr vzorků nebyl podle komise dostatečně koordinován. V den havárie byl odebrán pouze jeden, avšak ne z potenciálně rizikových výustí. Jako problematické se ukázalo i bezprostřední vyhodnocení vzorků, míní poslanci.

Mimo to komise doporučila inventarizaci a digitalizaci kanalizačních systémů, zvýšení pokut či preciznější metodické pokyny.

Reklama

Související články

Bečva: Rok od havárie, viník stále neznámý

V pondělí to bude přesně rok, co do Bečvy vtekly smrtící jedy a mezi Choryní u Valašského Meziříčí a Přerovem zahubily přes čtyřicet tun ryb. Jméno viníka...

Výběr článků

Načítám