Hlavní obsah

Blažek do své firmy, která nezveřejňovala účetnictví, dosadil syna

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek si do své firmy, která šest let nezveřejňovala své účetnictví, dosadil do dozorčí rady svého syna. Vyplývá to ze záznamu z obchodního rejstříku. Podle protikorupční organizace to sice není v rozporu se zákonem, ale rodinné vazby ve firmách politiků jsou obecně problematické.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

Ministrova firma Slide se sídlem v Brně, které je spolumajitelem, nezveřejňovala své účetní závěrky od roku 2015. Necelé dva týdny potom, co se zprávou přišel v prosinci Radiožurnál, firma dokumenty do obchodního rejstříku dodala.

Blažek musel z vedení firmy  odstoupit, protože podnikání není slučitelné s funkcí ministra.

„Don Pablo“ bavil kongres ODS. Za kritiku slíbil roky vězení

Domácí

Podle zjištění Novinek se od ledna měnilo personální obsazení firmy. V lednu letošního roku zanikla funkce předsedy představenstva Blažkovi. Na pozici je nyní druhý spolumajitel firmy Robert Kerndl, nynější náměstek brněnské primátorky z ODS.

Je to sice v souladu s legislativou, ale rodinné vazby ve firmách vlastněných politiky jsou problematické. Skrz rodinné příslušníky totiž mohou ovlivňovat chod firmy.
Petr Leyer, Transparency International<br />

Z obchodního rejstříku vyplývá, že novým a jediným členem dozorčí rady se stal David Blažek, narozen v roce 2001. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka potvrdil, že se jedná o ministrova syna.

Blažkova firma nezveřejňuje účetnictví

Domácí

„Je to sice v souladu s legislativou, ale rodinné vazby ve firmách vlastněných politiky jsou problematické. Skrz rodinné příslušníky totiž mohou ovlivňovat chod firmy,“ uvedl Petr Leyer z Transparency International. Dodal, že je to problém obzvlášť u firmy, která nezveřejňovala účetní závěrky šest let.

Firma Slide vlastní dům v centru Brna, který byl privatizován v době, kdy byl Blažek brněnským zastupitelem. Předmětem jejího podnikání je pronájem nemovitostí.

Slide převzal v roce 2006 spolu s Blažkem právě Kerndl. Na konci loňského listopadu Blažek a Kerndl vlastnictví firmy přiznali v evidenci skutečných majitelů.

Společnost porušila nezveřejňováním účetních závěrek zákon o účetnictví a zákon o veřejných rejstřících. Hrozí jí za to pokuta nebo i likvidace. Leyer zdůraznil, že v případě dodání účetních závěrek zpětně by byl rejstříkový soud ale nejspíš shovívavý.

Ministr Blažek do kauzy Stoka zatím zasahovat nehodlá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám