Hlavní obsah

Blažek do své firmy, která nezveřejňovala účetnictví, dosadil syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek si do své firmy, která šest let nezveřejňovala své účetnictví, dosadil do dozorčí rady svého syna. Vyplývá to ze záznamu z obchodního rejstříku. Podle protikorupční organizace to sice není v rozporu se zákonem, ale rodinné vazby ve firmách politiků jsou obecně problematické.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

Ministrova firma Slide se sídlem v Brně, které je spolumajitelem, nezveřejňovala své účetní závěrky od roku 2015. Necelé dva týdny potom, co se zprávou přišel v prosinci Radiožurnál, firma dokumenty do obchodního rejstříku dodala.

Blažek musel z vedení firmy  odstoupit, protože podnikání není slučitelné s funkcí ministra.

„Don Pablo“ bavil kongres ODS. Za kritiku slíbil roky vězení

Domácí

Podle zjištění Novinek se od ledna měnilo personální obsazení firmy. V lednu letošního roku zanikla funkce předsedy představenstva Blažkovi. Na pozici je nyní druhý spolumajitel firmy Robert Kerndl, nynější náměstek brněnské primátorky z ODS.

Je to sice v souladu s legislativou, ale rodinné vazby ve firmách vlastněných politiky jsou problematické. Skrz rodinné příslušníky totiž mohou ovlivňovat chod firmy.
Petr Leyer, Transparency International<br />

Z obchodního rejstříku vyplývá, že novým a jediným členem dozorčí rady se stal David Blažek, narozen v roce 2001. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka potvrdil, že se jedná o ministrova syna.

Blažkova firma nezveřejňuje účetnictví

Domácí

„Je to sice v souladu s legislativou, ale rodinné vazby ve firmách vlastněných politiky jsou problematické. Skrz rodinné příslušníky totiž mohou ovlivňovat chod firmy,“ uvedl Petr Leyer z Transparency International. Dodal, že je to problém obzvlášť u firmy, která nezveřejňovala účetní závěrky šest let.

Firma Slide vlastní dům v centru Brna, který byl privatizován v době, kdy byl Blažek brněnským zastupitelem. Předmětem jejího podnikání je pronájem nemovitostí.

Slide převzal v roce 2006 spolu s Blažkem právě Kerndl. Na konci loňského listopadu Blažek a Kerndl vlastnictví firmy přiznali v evidenci skutečných majitelů.

Společnost porušila nezveřejňováním účetních závěrek zákon o účetnictví a zákon o veřejných rejstřících. Hrozí jí za to pokuta nebo i likvidace. Leyer zdůraznil, že v případě dodání účetních závěrek zpětně by byl rejstříkový soud ale nejspíš shovívavý.

Ministr Blažek do kauzy Stoka zatím zasahovat nehodlá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám