Hlavní obsah

Bílo-zelené Česko, Praha žlutá. Tak by nyní vypadal koronavirový semafor

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na novém semaforu ministerstva zdravotnictví, který má od příštího týdne hodnotit epidemiologickou situaci v jednotlivých okresech České republiky, by nyní byla většina země bílá. Zelená by platila jen v některých okresech Moravskoslezského a Středočeského kraje a na Jihlavsku. Žlutá by zůstala pouze Praha. V pondělí to uvedl šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Novinky

Adam Vojtěch

Článek

Zelená barva přitom znamená nejnižší, oranžová střední a červená vysoké riziko nákazy koronavirem. Tam, kde bude bílá barva, bude platit nulové či zanedbatelné riziko.

Česko zavádí semafor – systém vyhlašování karanténních opatření

Domácí

S aktuálním barevným rozdělením nesouhlasí pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Praha podle něj má nižší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel než řada jiných okresů. Nemá vyšší podíl komunitního šíření ani více hospitalizovaných.

Žlutá barva přitom podle ministra Vojtěcha znamená počínající komunitní přenos.

„Moc nechápu, proč by Praha měla být jako jediná v tom vyšším stupni,“ řekl primátor ČTK. Dodal, že nevidí nyní zásadní parametr, ve kterém by byla metropole z hlediska epidemiologického hlediska nejhorší.

Tisková konference po jednání vlády o koronaviru

Domácí

Systém semaforu ale spustí ministerstvo až příští týden. Do té doby se může situace změnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám