Hlavní obsah

Bez nouzového stavu otevřou prodejny i hranice. Roušky zůstanou

Novinky, Klára Beranová
Praha

Pokud nebude prodloužen nouzový stav, otevřou se 1. května prodejny i hranice. Stejně tak se zruší opatření, které nařizuje, aby se na veřejnosti shlukovaly skupiny maximálně 10 osob. Nouzový stav totiž umožňuje vyhlašovat opatření podle krizového zákona. Ta by ale musela být za běžného stavu zrušena. O prodloužení rozhodnou poslanci v úterý.

Foto: ČTK

Tisková konference vlády ČR

Článek

„Platnost krizových opatření podle krizového zákona končí s nouzovým stavem,“ sdělil Novinkám právník a náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Podle něho se jedná konkrétně o opatření, která omezují základní práva a svobody.

Pokud poslanci nepodpoří prodloužení nouzového stavu, skončí 30. dubna platnost opatření, která vláda vydala podle krizového zákona. Seznam opatření můžete naleznout zde.

Jedná se o krizové opatření:

  • o omezení volné pohybu, které nařizuje pobývat na veřejnosti v počtu nejvíce 10 osob a konzumovat potraviny včetně nápojů na veřejnosti v místě jejich prodeje pouze v nezbytně nutných případech pro potřeby nezbytného občerstvení. 
  • o zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb. To například zakazuje vstup veřejnosti do prodejen větších než 2500 metrů čtverečních a do nákupních center. Zakazuje ale také přítomnost ve stravovacích zařízení nebo prodej ubytovacích služeb.  Opatření také upravuje podmínky, za jakých mohou otevřít například fitness centra nebo právě prodejny menší než 2500 metrů čtverečních.
  • o zákazu vstupu na území České republiky. Tím vláda zakazuje až na platné výjimky vstup na území České republiky pro všechny cizince, kteří nemají na území České republiky přechodný pobyt nad 90 dnů. Toto opatření také nařizuje, aby Češi, kteří se vraceli zpět a nepředložili pozitivní test na covid-19, se hlásili na hygienickou stanici. Ta by jim následně měla uložit karanténu.

To by tak v podstatě znamenalo, že harmonogram, podle kterého má postupně docházet k rozvolňování jednotlivých opatření, by neplatil. Místo toho by skončila jejich platnost plošně 30. dubna.

Školy by zřejmě i s koncem nouzového stavu zůstaly zavřené, ač se nyní jejich uzavření také navazuje na nouzový stav. Z toho Novinky v informaci, že se otevřou i školy, vycházely. Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová k tomu v reakci uvedla, že by se pak zavření škol řešilo jinak.

V případě, že by byl nouzový stav ukončen, vydalo by totiž ministerstvo zdravotnictví nové opatření, aby zůstaly školy zavřené na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Pokud by byl nouzový stav prodloužen, byly by dál zavřeny na základě nouzového stavu.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností

Rozhodnutí soudu 

Tato čtyři krizová opatření přitom vláda přijala podle krizového zákona ve čtvrtek, a to s účinností od 24. (omezení volného pohybu), nebo 27.dubna (zbylá tři opatření).

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

Předtím totiž dva z nich, a to o omezení volného pohybu a o zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb, vyhlásila podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Ta ve čtvrtek ale zrušil soud s tím, že jsou nezákonná. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podá proti rozhodnutí soudu kasační stížnost.

Zdravotnictví podá kasační stížnost proti rozhodnutí o opatřeních kvůli koronaviru

Domácí

Co by platilo? 

Pokud by byl zrušen nouzový stav, platila by stále mimořádná opatření vyhlášená podle zákona o ochraně veřejného zdraví. „V platnost by zůstala ta, která by plnila ryze protiepidemiologický efekt,” doplnil Mlsna.

A nově by se k nim přidalo opatření, že mají zůstat uzavřeny základní, střední a vyšší odborné školy.

Po 30. dubnu by měl/o stále platit:

  • nošení roušek na veřejnosti kromě doposud platných výjimek
  • zákaz návštěv pacientů až na doposud platné výjimky ve zdravotnických zařízeních, ve kterých se poskytuje lůžková péče 
  • zákaz přítomnosti třetí osoby u porodu až na doposud platné výjimky. Netýkalo by se to například otců
  • zákaz návštěv v sociálních službách mimo výjimky
  • že do obchodů mohou mezi 8. a 10. hodinou pouze lidé starší 65 let

Stále by také platily koronavirové zákony, které schválil parlament a podepsal prezident. Jedná se například o moratorium na splácení hypoték či úvěrů, bonus pro OSVČ do konce dubna či o změnu termínů u maturitních, přijímacích a závěrečných zkoušek.

Rozhodne se v úterý 

O prodloužení nouzového stavu do 25. května bude Sněmovna rozhodovat v úterý. Vládě ale zatím chybějí hlasy. Komunisté, s jejichž podporou kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) vládne, avizovali, že podpoří prodloužení pouze o jeden týden.

Nouzový stav do 25. května? Vládě chybějí hlasy

Koronavirus

Opoziční strany pak požadují, aby vláda podrobně zdůvodnila, proč je prodloužení stavu nutné. „Zatím od vlády žádnou takovou informaci nemám,“ sdělil dříve Právu předseda lidovců Marian Jurečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám