Hlavní obsah

Benešová vybírá nástupce šéfa žalobců Zemana. Objevují se první jména

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v pátek rezignoval, v křesle šéfa žalobců skončí k 30. červnu. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) v případě, že od července nebude okamžitě jmenován Zemanův nástupce, povede jako jeho statutární zástupce současný náměstek na NSZ Igor Stříž. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chce - navzdory výzvám opozice - nového šéfa vybrat ještě do podzimních voleb. Jako o možném kandidátovi se spekuluje i o Střížovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

Zeman jako hlavní důvod rezignace uvedl tlak od ministryně Benešové (za ANO). Šéfka resortu justice takové tvrzení odmítla.

Kdo by mohl Zemana v křesle nahradit, to v pátek Benešová odmítla sdělit. Pouze Právu řekla, že nějaká jména v hlavě má a že by nový šéf žalobců měl být z řad stávajících státních zástupců. Kandidáta chce vládě navrhnout ke jmenování co nejdříve, tedy ještě před říjnovými volbami do Sněmovny.

Benešová k Zemanovi: Netlačila jsem na něj, nástupce vyberu před volbami

Domácí

V této souvislosti se spekuluje mj. o zmíněném náměstkovi Igoru Střížovi, který byl v minulosti i druhým mužem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. „To samozřejmě v úvahu připadá, je to jeho statutární zástupce,“ řekla k tomu Právu Benešová.

V médiích se také objevilo jméno někdejšího náměstka na ministerstvu spravedlnosti za ODS a nyní advokáta Daniela Voláka. V minulosti se také uvnitř vládního hnutí ANO podle informací Práva hovořilo jako o možném nejvyšším žalobci o teď už bývalém olomouckém státním zástupci Romanu Kafkovi. Ten dozoroval například kauzu lihové mafie nebo případ tragické střelby v Uherském Brodě. V červenci 2018 se Kafka ale stal soudcem v Kroměříži.

O těchto dvou ale Benešová podle svých slov neuvažuje. Mezi kandidáty byl v médiích zmíněn i někdejší šéf pražských vrchních žalobců Stanislav Mečl, který je nyní rovněž advokátem. Jeho jméno v pátek ministryně přímo nevyloučila.

Babiš k Zemanově rezignaci: Nedokážu vyhodnotit, jakou roli hrál vztah s Benešovou

Domácí

Zeman z funkce odchází po deseti a půl letech, tedy jako nejdéle sloužící nejvyšší žalobce, přičemž Benešová v tomtéž křesle v minulosti vydržela šest let a osm měsíců.

„Pociťuji, že v poslední době dochází k poměrně velkému tlaku ze strany paní ministryně spravedlnosti na moji osobu. Byl jsem zvyklý tyto tlaky snášet, odrážet, čelit jim. Nicméně jsem si uvědomil, že v současné době věnuji velkou část svých sil a času právě odrážení těchto útoků a půtek. Je to čas, který bych měl věnovat státnímu zastupitelství,“ řekl v pátek Zeman.

Tisková konference Pavla ZemanaVideo: ČTK

„Tlaky jsou poměrně velké. Ne že bych byl někdo, kdo by se bál, ale když věnujete většinu času těmto půtkám, tak si myslím, že je to celkem zbytečné,“ poznamenal Zeman, který však zároveň nechtěl specifikovat, o jaké nátlaky šlo či jde.

Benešová minulý týden v rozhovoru pro Právo řekla, že chce na Zemana podat kárnou žalobu kvůli jeho postupu v kauze Vrbětice.

Chtěl odejít už dřív

Zeman v pátek připustil, že o odchodu uvažoval už dříve, což vyjádřil už před rokem kandidaturou k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Komise jej ale nevybrala. K tomu, aby ve funkci zůstal déle, ho vedly i okolnosti vyšetřování kauzy Vrbětice. Nejen za spolupráci na tomto případu v pátek Zemanovi poděkoval i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Pavel Zeman je špičkový právník a profesionál. Děkuji mu za roky práce pro Českou republiku, mimo jiné i za spolupráci v kauze Vrbětice. Přeji mu hodně štěstí v osobním i pracovním životě,“ napsal na Twitteru Hamáček.

Zeman svou rezignaci záměrně Benešové předem neoznámil. „Chtěl jsem, aby to bylo trochu překvapení,“ řekl.

Vláda na pátečním jednání jeho odchod nijak zásadně neřešila. „Nebyla o tom žádná diskuse. Pouze nás paní ministryně informovala o tom, že se pan Zeman písemně vzdává funkce,“ sdělil krátce vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval

Domácí

Zeman v pátek zdůraznil, že za dobu svého působení v křesle šéfa žalobců se mu prý podařilo udělat státní zastupitelství nezávislým, apolitickým, sebevědomým a efektivním.

„Státní zástupci se nebojí a zároveň při své práci zachováváme jednu z hlavních zásad právního státu, totiž rovnost občana před zákonem. Lidově se tomu říká ‚padni komu padni‘,“ podotkl Zeman, který poděkoval svým spolupracovníkům s tím, že nadále zůstane řadovým žalobcem na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ).

Babiš k Zemanově rezignaci: Nedokážu vyhodnotit, jakou roli hrál vztah s Benešovou

Domácí

Babiš: Asi hledá nové výzvy

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek uvedl, že rozhodnutí respektuje, a poděkoval Zemanovi za jeho dlouholetou práci. „Neumím vyhodnotit, jak významnou roli v jeho odchodu sehrál vztah s paní ministryní. Sám ale připustil, že o svém konci ve funkci přemýšlel už delší dobu, a když minulý rok podal kandidaturu na soudce Evropského soudu ve Štras­burku, už tak částečně naznačil, že po deseti letech asi hledá nové výzvy,“ napsal Babiš ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám