Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval

Novinky, jas
Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se rozhodl vzdát svého postu. Skončí k 30. červnu. Po jednání vlády to v pátek oznámil vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Zeman následně na tiskové konferenci sdělil, že cítil v poslední době tlak od ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Informaci o Zemanově rozhodnutí skončit vládě sdělila ministryně spravedlnosti Benešová. Kabinet vzal podle Havlíčka informaci na vědomí bez další rozpravy.

Zeman zastával post nejvyššího státního zástupce od roku 2011. Předtím působil jako český zástupce u Eurojustu.

Benešová podá kvůli Vrběticím kárnou žalobu na Pavla Zemana

Domácí

V poslední době se o jeho možném konci hovořilo. Ministryně Benešová uvedla, že hodlá na Zemana podat kárnou žalobu v souvislosti s jeho zapojením do zveřejnění informací ohledně kauzy Vrbětice.

Benešová v reakci na Zemanovo rozhodnutí skončit uvedla, že ji rezignace překvapila, ale respektuje ji. „Dozvěděla jsem se o ní dnes ráno, 14. května 2021, z Úřadu vlády. Nicméně jeho rozhodnutí respektuji,” uvedla ministryně.

„Jméno jeho nástupce s ohledem na výše uvedené sdělím až následně,” dodala Benešová.

Nejvyšší žalobce: Kompetence jsem u Vrbětic nepřekročil

Domácí

Ke svému konci ve funkci se Zeman vyjádřil na tiskové konferenci v pátek odpoledne. Uvedl mimo jiné, že cítil tlak od Benešové. Mluvili spolu prý opakovaně, rezignaci jí však předem neavizoval. „Chtěl jsem, aby to bylo trochu překvapení,” poznamenal.

Zeman se loni rozhodl přihlásit do výběrového řízení na kandidáty na funkci soudce Evropského soudu pro lidská práva.

Pavel Zeman k rezignaci: Cítil jsem tlak od Benešové, bralo mi to sílu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám