Hlavní obsah

Babiš: Vláda pandemii zvládá. 30 000 Čechů je po smrti

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jeho vláda zvládá epidemii koronaviru, při níž zemřelo již téměř 30 000 lidí, a nechápe proto, proč by nyní Sněmovna měla hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Podpisy k jednání o vyslovení nedůvěry sbírala koalice Spolu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„O vyvolání hlasování o nedůvěře se mluví stále. Nechápu, proč by mělo být vyvoláno, když máme pět měsíců do voleb, vláda zvládá očkování a pandemii, postupně rozvolňujeme a vrací se to do normálu,” řekl ve středu Babiš při položení základního kamene nových pavilonů IKEM.

Slovy o zvládnutí epidemie premiér pominul skutečnost, že ČR v přepočtu obětí na počet obyvatel patří k nejpostiženějším zemím a dlouhé týdny vévodila žebříčkům s počty úmrtí. Podle serveru Worldometers.info je Česko třetí na světě v počtu mrtvých na milion obyvatel, za Maďarskem a Gibraltarem. Rovněž je ČR třetí na světě i v počtu nakažených na milion obyvatel za Andorrou a Černou Horou.

Česko je kvůli úmrtím opět na špici světových tabulek

Domácí

Babiš již loni přijal za přijímaná krizová opatření politickou zodpovědnost, kterou realizoval zřejmě opakovanými výměnami ministrů zdravotnictví.

Premiér Babiš loni koncem letních prázdnin odmítl návrh ministerstva zdravotnictví ohledně nošení roušek, aby k ještě tvrdšímu opatření přistoupila vláda jen pár dnů poté. Ochrana dýchacích cest je od té doby soustavně povinná ve vnitřních prostorách.

Odborníci uvedli Vojtěcha v omyl, vysvětloval Babiš zmatky kolem roušek

Domácí

Vládní rozhodování i komunikaci přijatých opatření provázel kontinuální chaos a kupříkladu čeští školáci a studenti se mohli normálně učit jen minimum času během školního roku, ačkoli vláda soustavně tvrdila, že návrat do škol je pro ni prioritou. Středoškoláky hodila přes palubu úplně. [celá zpráva]

Dobře se nedařilo ani podnikatelům ve službách, kteří řadu měsíců museli až na výjimky uzavřít své provozovny a byli odkázáni na vládní podpůrné programy, které nejsou s to kompenzovat vzniklé ztráty, ale znamenají rekordní rozpočtové schodky.

Vláda hodila studenty přes palubu. Posedět na zahrádce můžou, do školy ne

Domácí

Kabinetu se nedaří ani prosazování opatření, které soudy opakovaně zrušily, například s poukazem na nedostatečné odůvodnění.

Hamáček mluví také o úspěších

Podpisy, aby se jednání o nedůvěře konalo, dají dohromady opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN). Hlasování by se mělo konat na začátku června.

Vicepremiér a předseda vládní ČSSD Jan Hamáček dal rozhodnutí opozičních koalic do vztahu k diplomatické roztržce s Ruskem.

Hamáčkova cesta zajímá i centrálu proti organizovanému zločinu

Domácí

„Po týdnech dohadů a svalnatých vyjádření se opozici konečně podařilo najít 50 podpisů. Současně plánují hlasování až po odchodu ruských diplomatů, tedy poté, co tato vláda dokončí nejúspěšnější bezpečnostní operaci v novodobých dějinách. A pak pravděpodobně plánují tuto vládu odvolat. Obrázek ať si udělá každý sám,” uvedl.

„Je to jejich právo, pokud mají 50 podpisů, tak schůze s tímto bodem bude svolána,” komentoval krok předseda komunistů Vojtěch Filip. Hlasování podle něj posoudí výkonný výbor KSČM. Komunisté přitom menšinovou vládu drží u moci.

Babišova vláda v dubnu hospodařila s dalším rekordním deficitem

Ekonomika

Koalice Spolu původně žádala, aby Babiš požádal o vyslovení důvěry. Podpisy pro hlasování o nedůvěře začala shánět poté, co výzvě nevyhověl. Svůj postoj Babiš v dubnu vysvětlil tím, že by hrozila destabilizace situace v ČR v době, kdy je nutné se soustředit na očkování, ale také sestavit rozpočet na další rok a zbývat se evropským programem obnovy.

Anketa

Zvládá vláda boj s pandemií?
Ano
23,8 %
Ne
76,2 %
Celkem hlasovalo 10947 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám