Hlavní obsah

Babišova vláda v dubnu hospodařila s dalším rekordním deficitem

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Schodek rozpočtu za první čtyři měsíce letošního roku dosáhl 192 miliard korun. Ministerstvo financí to oznámilo v pondělí. Jde o nejvyšší dubnový deficit od vzniku samostatného Česka v roce 1993. Ještě na konci března činil schodek 125,2 miliardy.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hospodaření státu.

Článek

Schodek je téměř o sto miliard vyšší než ve stejném období loňského roku.

Celkově příjmy rozpočtu poklesly meziročně o 5,6 procenta, respektive 26,2 miliardy korun, na 467,9 miliardy korun. Naopak výdaje vzrostly o 12,8 procenta, respektive o 72,1 miliardy korun, na 561,7 miliardy korun.

Na příjmovou stránku rozpočtu dopadají restrikce v sektoru služeb. Inkaso spotřebních daní se tak propadlo o 17,2 procenta, v absolutních číslech o 8,17 miliardy korun na 39,45 miliardy korun.

Schodek rozpočtu se v březnu vyšplhal na rekordních 125,2 miliardy

Ekonomika

Na dani z přidané hodnoty (DPH) se za čtyři měsíce vybralo 88,19 miliardy korun. To představuje meziroční pokles o 2,2 procenta, respektive 1,96 miliardy korun.

Největší položku na výdajové straně rozpočtu i nadále představují penze. Tyto výdaje meziročně vzrostly o 7,04 miliardy korun, respektive o 4,1 procenta, na 178,71 miliardy korun.

Podle výpočtů Národní rozpočtové rady narazí Česko již v roce 2024 kvůli vývoji veřejného dluhu na takzvanou dluhovou brzdu.

Ještě loni v listopadu rada předpokládala, že na dluhovou brzdu narazí veřejné finance až o rok později. Dluhová brzda stanoví hranici, při jejímž překročení musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. Stanovena je na úrovni 55 procent hrubého domácího produktu.

Aktuální rozpočet za celý letošní rok počítá se schodkem 500 miliard korun.

Reklama

Související články

Schillerová: Chci obnovit EET

Ministryně financí Alena Schillerová je připravena ucházet se ve volbách o hlasy voličů na kandidátce hnutí ANO. Stojí i o setrvání ve funkci šéfky státní...

Výběr článků

Načítám