Hlavní obsah

Babiš si předvolal ministryni Benešovou kvůli výrokům o Vrběticích

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) si předvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou kvůli jejím výrokům pro Novinky ohledně několika vyšetřovacích verzí v kauze Vrbětice. Uvedl to v České televizi vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a zároveň potvrdil, že vyšetřovací verze je pouze jedna. Babiš s Benešovou situaci ohledně kauzy Vrbětice už v neděli odpoledne probral.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

Shoda je na tom, že aktuálně je pouze jedna vyšetřovací verze, napsal ČTK.

„Policie pracuje s tou ruskou stopou. Za výbuchem stojí příslušníci ruské vojenské GRU, konkrétně jednotka 29155. Žádná jiná verze není. Paní ministryně dostala obecnou informaci. Její rozhovor mě nepotěšil, spíše nahrál někomu jinému než České republice,“ uvedl Hamáček v Otázkách Václava Moravce.

Na dotaz, zda by ministryně měla ve vládě skončil, odpověděl, že premiér Andrej Babiš s ní „hovořil nebo bude hovořit“. „Nicméně máme pět měsíců do voleb, s vládními změnami bych to nepřeháněl,“ dodal Hamáček.

Benešová by dotace z kapes daňových poplatníků Agrofertu nechala. Přijde jí to spravedlivé

Domácí

S tímto názorem nesouhlasil místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. „Je to hra vyvolat u českých občanů zmatek. Marie Benešová sehrála ruskou kartu a měla by být odvolána. Nerozumím tomu, že si premiér a vicepremiér nechají líbit zpochybnění klíčové věci v zahraniční politice,“ řekl.

Po zjištění českých zpravodajských služeb, že do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích byli zapojeni členové ruské vojenské služby GRU, se diplomatické vztahy mezi Českou republikou a Ruskem ocitly na bodě mrazu. Obě strany po přenicích do konce května zregulují počet zaměstnanců na svých ambasádách na sedm diplomatů, 25 technických pracovníků a 19 místních zaměstnanců.

Benešová: Verzí ve Vrběticích je dokonce ještě víc

Domácí

„Teď už nikam necouvneme. My víme, co Rusové udělali, víme, jak to udělali, oni ví, že to udělali a ví, že my víme, že to udělali. Jediné, co nevědí, je, co na ně máme,“ dodal Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám