Hlavní obsah

Babiš si hraje na protikorupčního bojovníka, přitom přihrává posty poslancům, zlobí se Piráti

Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Piráti se v úterý obuli do premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu, že posty v dozorčích radách státních a polostátních firem přihrává poslancům svého hnutí a lidem propojeným s holdingem Agrofert. Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek dokonce do Sněmovny přinesl graf, který to mapuje.

Foto: Pirátská strana

Graf, který připravili Piráti.

Článek

Piráti hájili svůj nominační zákon, který má zprůhlednit výběr lidí do řídících a kontrolních orgánů státních a polostátních společností. Předloha bude v úterý čelit návrhu na zamítnutí od poslanců ANO.

Michálek upozornil na to, že Babiš nejprve pirátský návrh podporoval s tím, že zavádí průhledný postup. „Andrej Babiš následně otočil a předkládá vlastní návrh, který vypouští dozorčí rady, přitom ty rozhodují o té politice,“ zdůraznil Michálek.

Foto: Pirátská strana

Graf, který připravili Piráti.

Následně řekl, že si připravil takový „grafík“. „Zmapovali jsme si, jakým způsobem Andrej Babiš dozoruje státní firmy. Je to propojená chobotnice,“ zdůraznil Michálek.

Graf znázorňuje, jak jsou lidé z hnutí ANO propojeni se státními firmami. Poslanec ANO Ladislav Okleštěk je například členem dozorčí rady Povodí Moravy. Poslanec Milan Feranec a někdejší šéf představenstva společnosti Agro ZZN spadající pod holding Agrofert je v současnosti předsedou dozorčí rady Českých drah.

„Andrej Babiš si hraje na protikorupčního bojovníka, a přitom přihrává posty poslancům ANO. Vyvolává to dojem, že chce ty firmy ovládnout. Nejde mu o boj proti trafikám,“ dodal Michálek.

Navrhli jsme zamítnutí v prvním čtení, protože vláda připraví návrh lepší
Jaroslav Faltýnek, předseda poslanců ANO

To hnutí ANO odmítá. „Navrhli jsme zamítnutí v prvním čtení, protože vláda připraví návrh lepší. To je jednoduchá odpověď,“ vysvětloval v úterý šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Ten by měl vycházet z návrhu, který v minulém volebním období předložil nynější předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a od pirátského návrhu se liší právě v tom, že vypouští dozorčí rady firem.

Piráti chtějí uzákonit, aby ministerstva musela vybírat kandidáty do řídících a kontrolních orgánů firem až na výjimky ve výběrových řízeních. Nominace by pak posuzoval pětičlenný vládní výbor a jeho doporučení by bylo závazné.

Pekarová připomíná trafiky pro KSČM

Návrh podporuje pravicová opozice. „Teď máme verzi, která čelí návrhu na zamítnutí. Ale my o tom chceme vést diskusi,” řekla na tiskové konferenci Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Je nutné vzpomenout, že i samotná vláda, která vzniká, počítá s politickými trafikami pro KSČM,” zdůraznila.

Podobně to vidí i KDU-ČSL. „Je principiálně správné pokračovat v tom, kdy minulá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) zřídila vládní nominační výbor. Nerozumím odmítání ze strany hnutí ANO,“ uvedl místopředseda strany Marian Jurečka.

Zodpovědnost má mít ministr

Diskuse o nominačním zákonu by měla pokračovat i podle ODS. S hnutím ANO se občanští demokraté částečně shodují v tom, že hlavní zodpovědnost za řízení a vedení státních a polostátních firem by měl mít ministr, pod kterého spadá.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura také uvedl, že v prvním čtení pirátský návrh podpoří, ale později budou občanští demokraté zvažovat konkrétní pozměňovací návrhy.

Podle vládní předlohy mají uchazeči až na výjimky vždy projít ministerským výběrovým řízením a hodnocením před vládním výborem, jeho postavení je ale pouze poradní.

Vojtěch: Piráti šíří fámy

Proti tvrezní Pirátů se ohradil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Uvedl, že Piráti šíři fámy a nepravdivé informace.

„Po zvolení poslancem jsem se okamžitě vzdal všech funkcí ve státních podnicích, kde jsem jako úředník zastupoval Ministerstvo financí, a to zadarmo. Není tedy pravda, že jsem v současné době předsedou dozorčí rady Státní tiskárny cenin, jak je uvedeno v infografice Pirátů. Měli by ji co nejdříve stáhnout,” sdělil Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám