Hlavní obsah

Babiš: Řešením pro vymírající Evropu je podpora rodin, ne migrace

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Klíčem k udržitelnosti Evropy, ve které dlouhodobě ubývá počet narozených dětí, je podpora rodin. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl ve čtvrtek ve svém proslovu na Demografickém summitu v Budapešti. Vedle rodinných otázek v projevu neopomenul také téma nelegální migrace, která podle něj naopak řešením není.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Hlavním tématem demografického summitu v Budapešti, který začal ve čtvrtek a bude trvat do pátku, je rodina. Do projevů řečníků se ale výrazně promítala také protimigrační rétorika. Obě témata, na nichž do určité míry Babiš staví i svou předvolební kampaň, spojil i český premiér.

Morawiecki nedorazí na summit do Budapešti kvůli Babišovi a Turówu, píší v Polsku

Domácí

„Masová a nekontrolovaná migrace do Evropy nemá s udržitelností naší evropské společnosti nic společného, právě naopak. Jediným skutečně udržitelným řešením proti vymírání Evropy je zvýšení porodnosti vlastního, původního obyvatelstva, což je cesta, která je společná zemím V4. Jedině tak se nedostaneme do situace jako v některých západoevropských státech, které se nám doslova před očima mění z roku na rok,” prohlásil v závěru svého projevu na summitu Babiš.

Babiš také kritizoval přístup některých západoevropských států.

„Místo aby se snažily zvýšit porodnost vlastních žen, sahají po tom nejjednodušším a nejrychlejším řešení. A tím je import migrantů, v posledních letech zejména z Blízkého východu a Afriky, tedy lidí pocházejících z diametrálně odlišného kulturního prostředí,” uvedl Babiš a jmenoval například Belgii, Německo či Francii.

Bartoš: S muslimskou Evropou už problém mám. Názor mi změnilo Německo

Domácí

Babiš opakovaně také vyjádřil podporu svému maďarskému protějšku Viktoru Orbánovi, který razí výrazně protiimigrační politiku. S „přítelem” Orbánem, jak jej Babiš opakovaně nazývá, si v této otázce notovali nejen při středeční obhlídce maďarsko-srbské hranice, kde v roce 2015 v návaznosti na příchod migrantů postavila maďarská vláda záchytnou bariéru.

Evropa stárne a vymírá

V Evropě dlouhodobě klesá porodnost a populace stárne. Průměrně se rodí 1,6 dítěte na ženu, v Česku je to 1,7. Průměrný věk rodiček se podle Babiše v České republice pohybuje okolo 30 let.

Češi stárnou, míst v domovech seniorů ubývá

Domácí

„Spousta lidí argumentuje tím, že vychovávat děti stojí spoustu peněz a že si to prostě nemohou dovolit. Musíme udělat všechno pro to, aby příchod dítěte do rodiny neznamenal velký zásah do rodinného rozpočtu,” míní premiér.

„Prostě musí platit, že ten, kdo přivedl na svět dítě, je tím, kdo se stará o udržitelnost naší společnosti, přispěl k tomu, aby zde pokračoval náš stát a naše společnost,” dodal.

Ve čtvrtek se svými projevy na téma podpory rodiny vystoupila i řada dalších státníků, například někdejší viceprezident Spojených států amerických Mike Pence, srbský prezident Alexandr Vućic či maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země setkání organizuje.

Babiš chce poslat kvůli uprchlíkům do Maďarska vojáky. Hlídali by plot

Domácí

V dopoledním bloku měl taktéž vystoupit polský premiér Mateusz Morawiecki. Účast však na poslední chvíli zrušil. Důvodem je podle polských médií neochota setkat se s Babišem kvůli sporu obou zemí ohledně pokračující těžby v polském hnědouhelném dole Turów.

Těžba podle ČR ohrožuje zdroje pitné vozy v nedalekých českých obcích. Evropský soud Polsku kvůli odmítnutí zastavení těžby vyměřil pokutu ve výši půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám