Hlavní obsah

Babiš chce poslat kvůli uprchlíkům do Maďarska vojáky. Hlídali by plot

Jan Menšík, Novinky, (od našeho zpravodaje)

Premiér Andrej Babiš chce v pondělí na vládě předložit ministrům návrh na vyslání vojáků na maďarsko-srbské hranice. Řekl to ve středu v Maďarsku po prohlídce hraničního plotu. Jeho maďarský protějšek Viktor Orbán prý žádá zhruba padesát vojáků.

Premiér Andrej Babiš při návštěvě MaďarskaVideo: Novinky

 
Článek

„Migrace je stále téma. Od začátku roku tady došlo k zadržení 76 tisíc ilegálních migrantů, což je 3,5 krát víc než vloni, to je obrovské číslo. Chtěl jsem to tu vidět na vlastní oči,“ hájil premiér svou středeční návštěvu na kontrolním stanovišti na maďarsko-srbských hranicích.

Outlý: Letošní kampaň je jiná. Držitelé veřejných funkcí své postavení využívají

Parlamentní volby

Babiš se otázce migrace věnuje i v rámci své předvolební kampaně, za což dlouhodobě sklízí kritiku například od části opozice, podle níž již migrace není v Česku tématem.

Jsme připraveni pomoci Maďarsku, protože tento plot nám pomáhá. Migranti jdou do Německa, ale nejdou přes Česko, protože tady je ten skutečný záchyt.
Andrej Babiš, premiér

50 českých vojáků do Maďarska?

Střežení hraničního plotu v délce 175 kilometrů, který Maďarsko kvůli migrační krizi v roce 2015 vystavělo, je podle Babiše náročné. Na vládě chce proto v pondělí projednat možné vyslání českých vojáků, kteří by maďarské hlídky posílili.

„Jsme připraveni pomoci Maďarsku, protože tento plot nám pomáhá. Migranti jdou do Německa, ale nejdou přes Česko, protože tady je ten skutečný záchyt. V pondělí projednám na vládě, jestli můžeme pomoci a poslat sem naše vojáky,“ prohlásil Babiš.

Orbán žádá padesát českých vojáků

Orbán, který Babiše na obhlídce provázel, požádal podle svých slov o zhruba padesátku příslušníků.

Na brífinku se pak Babiš společně s Orbánem shodli v protiimigrační rétorice a mimo jiné společně zkritizovali migrační politiku Evropské unie. Zopakovali, že řešením migrace je pomoc přímo v zemích konfliktu, ať už materiální, či finanční. EU by podle Babiše také měla rozšířit Schengenský prostor tak, aby se mohly střežit pouze hranice s Tureckem, přes které migranti do Evropy putují.

Smrt migrantů na hranici: Nebýt pohraničníků, umře jich víc, říká polský premiér

Zahraniční

„Byla to jediná Schengenská hranice, která byla v roce 2015 funkční. Řešení je relativně jednoduché, pokud by se už konečně Evropská rada domluvila a rozšířila Schengen o Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Chorvatsko i západní Balkán, tak potom stačí hlídat jen hranici s Tureckem a na moři,“ míní Babiš.

Orbán: Migrace není lidské právo

Orbán zase zkritizoval Brusel za to, že EU Maďarsku prý neposkytla žádnou pomoc. Počty migrantů podle něj opět narůstají, denně je prý zachytáváno na maďarských hranicích 300 až 400 běženců, často jde prý od Afgánce.

Každý musí žít tam, kde je jeho vlast. Pokud bychom všem dovolili, aby sem přišli a obsadili rozvinuté země, tak budeme za chvíli všichni chudí.
Viktor Orbán, maďarský premiér

„Z lidského hlediska je to zcela pochopitelné, ale migrace není lidské právo. Každý má svůj domov, svou vlast. Nikdo po nás nemůže požadovat, aby úsilí našich generací bylo zničeno migračními vlnami. Každý musí žít tam, kde je jeho vlast. Pokud bychom všem dovolili, aby sem přišli a obsadili rozvinuté země, tak budeme za chvíli všichni chudí. Naše bezpečnost bude pryč,“ prohlásil Orbán.

Desetitisíce pochodovaly proti Orbánovi

Evropa

Kromě středeční návštěvy hranic se Babiš v rámci své dvoudenní návštěvy Maďarska ve čtvrtek v Budapešti zúčastní také čtvrtého ročníku Demografického summitu, který si mimo jiné klade za cíl podpořit mladé rodiny a vytváření podmínek pro zvýšení porodnosti, která v posledních letech v řadě států klesá.

Premiér v dopoledním bloku vystoupí s projevem na téma „Rodina: klíč k udržitelnosti“. V odpoledních hodinách se pak vrátí do Česka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám