Hlavní obsah

Orbán: Nebudou nám jiní říkat, jak máme v Maďarsku žít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko se v posledních dnech dostalo do pozornosti kvůli homofobnímu zákonu, který zakazuje zmínky o LGBT tématice ve školách, i kvůli několika kontroverzním projevům předsedy vlády Viktora Orbána, v nichž prezentoval své představy o fungování Evropy. Příští rok se v Maďarsku konají parlamentní volby a Orbán zjevně hledá témata, kterými chce oslovit voliče.

Foto: MTI

Viktor Orbán při projevu k novým policejním důstojníkům

Článek

Předseda maďarské vlády vystoupil v sobotu s projevem v Budapešti u příležitosti zařazení nových policejních důstojníků do služby. „Pokud necháme jiné, aby nám říkali, jak máme žít, kdo může žít na území Maďarska, jak si máme zařídit život, jak máme vychovávat své děti, jsme ztraceni,“ řekl.

Podle Orbána úkolem nových důstojníků bude ochrana Maďarska, jeho občanů a maďarských rodin. „Maďarsko je jednou z nejbezpečnějších zemí Evropy. V Evropě už přitom existují velká města, kde se lidé necítí bezpečně,“ zdůraznil předseda maďarské vlády.

Orbán varoval před další vlnou migrace. „Některé země, které se považovaly za stabilní, se lehce mohou dostat na pokraj chaosu,“ dodal.

Proti „superstátu”

Orbán se v nedávném projevu vyslovil proti údajným plánům Bruselu vytvořit v Evropě superstát místo Evropy národních států.

Maďarsko už nemá v EU co dělat, prohlásil premiér Nizozemska

Zahraniční

„Na jedné straně jsou demokraté stojící na národním principu a na straně druhé budovatelé říše, kteří jsou nepřáteli demokracie,“ nechal se slyšet maďarský premiér. Orbán upozornil, že vybudováním evropského superstátu Brusel nikdo nepověřil.

„Evropský démos neexistuje, jsou pouze národy. Bez démosu není možné budovat demokracii,“ dodal Orbán.

Foto: MTI

Viktor Orbán při projevu k novým policejním důstojníkům

Přímo volené europoslance by měli nahradit delegáti parlamentů

Předseda maďarské vlády nastínil svou představu fungování evropských institucí.

„Evropský parlament se ukázal jako slepá ulička z hlediska evropské demokracie. Do Evropského parlamentu by měli posílat své zástupce národní parlamenty. Ti, pokud by cítili, že dochází porušení národních kompetencí, mohli by použít ´červenou kartu´,“ zdůraznil Orbán.

To by znamenalo konec současné přímé volby europoslanců a jejich nahrazení delegáty, o kterých by místo voličů rozhodovali politici jednotlivých států.

Účast maďarských voličů u voleb do Evropského parlamentu nikdy nepřesáhla 50 procent:
2004 - 38,50 %
2009 - 36,31 %
2014 - 28,97 %
2019 - 43,36 %

Dotazník Maďarům. Soros opět na scéně

Maďarská vláda rozeslala v těchto dnech obyvatelům Maďarska dotazník se 14 otázkami, které se týkají různých oblastí života.

V jedné z nich se vláda ptá Maďarů, zda má kabinet v otázce nedávno schváleného zákona proti pedofilii „prosazovat zájmy lidí nebo podlehnout tlaku Bruselu”.

„V souvislosti se zákonem o ochraně dětí spustily organizace placené Georgem Sorosem útok proti Maďarsku. Tento zákon zakazuje sexuálně zaměřenou propagandu ve školkách, školách a v médiích dostupných dětem,“ konstatuje dotazník.

Foto: Maďarský úřad vlády

Otázky konzultace

„Považujete za správné, že zákon omezuje sexuální propagandu adresovanou dětem, nebo se domníváte, že se nejedná o žádné riziko, a proto není nutné tuto propagandu zakazovat?“ pokládá kabinet občanům sugestivně formulované otázky.

Zákaz Shakespeara či Přátel. Jak Maďarsko chrání děti před homosexualitou

Zahraniční

Maďarský parlament nedávno schválil zákon proti pedofilii, který vyvolal ostrou mezinárodní kritiku. V jedné části totiž omezuje sexuální výchovu na školách a zakazuje zmínky o tematice LGBT. Evropská komise a některé členské státy označily zákon za homofobní. „Maďarský zákon je ostuda,“ řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Tzv. národní konzultace formou rozeslaných dotazníků využívá Orbánova vláda přes deset let. Občanů se už ptala na otázky týkající se migrace, terorismu, ústavy, důchodů, sociální sféry i koronaviru.

Anketa

Měli by poslance Evropského parlamentu přestat volit občané států EU, jak navrhuje Viktor Orbán?
Ano, ať je vybírají národní parlamenty.
21,4 %
Ne, princip přímé volby by měl být zachován.
56,9 %
Je mi to jedno, k volbám do Evropského parlamentu nechodím.
21,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8119 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám