Hlavní obsah

Babiš: Prymula bude mít nižší plat než jako náměstek

Novinky, ber
Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) sdělil ve čtvrtek novinářům, že je s prací ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) spokojený a že s ním na ministerstvu dál počítá. Zároveň je rád, že Vojtěchův náměstek a epidemiolog Roman Prymula zůstane ve státním sektoru na pozici vládního zmocněnce pro zdravotnictví. Babiš rovněž uvedl, že Prymula bude mít nižší plat, než bral jako náměstek.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„S panem ministrem počítám. Nevím, kde se berou spekulace. Svoji práci dělá dobře a má moji podporu,” sdělil ve čtvrtek premiér při tiskové konferenci ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Babiš se vyjádřil i k odchodu Vojtěchova náměstka Romana Prymuly, který by měl skončit na ministerstvu na konci května.

Už ve středu premiér oznámil, že Prymulovi nabídl pozici vládního zmocněnce pro zdravotnictví. Ve čtvrtek na dotazy novinářů, zda není vytvoření nového místa zbytečné, odpověděl, že se ho bude ptát na různé názory. „Je odborník na zdravotnictví. Nebo máte pocit, že krizi špatně zvládnul,” tázal se Babiš.

Prymula dostal od Babiše křeslo. Vedle ministra tak bude mít Česko i vládního zmocněnce

Domácí

Uvedl také, že Prymula bude mít v nové funkci nižší plat, než měl jako náměstek na ministerstvu zdravotnictví.

„Pan Prymula má nabídky do soukromého sektoru už dávno. A je dobře, že zůstane ve státním sektoru. Je to vědec a rozumí virologii,” dodal Babiš. Zdali nakonec Prymula nastoupí na nové místo, by mělo být jasné v pondělí.

Důvody odchodu z ministerstva Prymula nespecifikoval. V médiích ale mimo jiné řekl, že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity.

To ministr Vojtěch v úterý odmítl s tím, že bezpečnostní prověrku po všech svých náměstcích požaduje od loňského dubna. Jen Prymula ji zatím nezískal.

Už spolu ani nemluví, Vojtěch Prymulu jako náměstka nechce

Domácí

Sám ministr Vojtěch uvedl, že si ho už jako svého náměstka nedokáže představit. Podle něho s ním nedostatečně komunikuje. „Po těch výrocích, které jsem slyšel, kdy ani se mnou o tom nemluvil osobně, si jeho setrvání neumím úplně představit,” řekl ministr ve středu České televizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám