Hlavní obsah

Prymula dostal od Babiše křeslo. Vedle ministra tak bude mít Česko i vládního zmocněnce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by mohl současný náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula po odchodu z resortu působit na pozici vládního zmocněnce pro zdravotnictví. Na dotaz, zda Prymula souhlasil, Babiš uvedl, že „to vypadá nadějně”.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Prymula už dříve uvedl, že hodlá na konci května skončit na ministerstvu. „Myslím si, že by bylo dobré, aby pan profesor zůstal v rámci státních struktur, aby neodcházel někde do privátu,” řekl Babiš ve středu České televizi.

Na otázku, zda Prymula nabídku přijal, premiér uvedl, že je to podle jeho názoru na dobré cestě. „V pondělí to nějak dořešíme,” dodal. Právě v pondělí by měl záležitost řešit i s koaliční ČSSD.

Prymula chce skončit. K setrvání klade Babišovi podmínky

Domácí

Důvody odchodu náměstka z ministerstva Babiš nespecifikoval. Premiér uvedl, že s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) má Prymula „dobrý vztah”, v jiném rozhovoru však zase Babiš zmínil, že si „úplně nesedli".

Prymula dřív médiím řekl, že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity. To ministr Vojtěch v úterý odmítl s tím, že bezpečnostní prověrku po všech svých náměstcích požaduje od loňského dubna. Jen Prymula ji zatím nezískal.

Vojtěch si také stěžoval, že jej Prymula o svém konci neinformoval a věc řešil přímo s premiérem. Uvedl, že si nedovede představit jeho pokračování ve funkci náměstka.

Už spolu ani nemluví, Vojtěch Prymulu jako náměstka nechce

Domácí

Epidemiolog Prymula po vypuknutí epidemie v Česku řídil Ústřední krizový štáb, od konce března stojí v čele Centrálního řídícího týmu Covid-19, který má na starosti projekt chytré karantény, kapacity nemocnic, laboratoří či testování nakažených.

To, že by Prymula mohl být vládním zmocněncem, řešil Babiš i s prezidentem Milošem Zemanem při jejich středeční schůzce na Pražském hradě. „Prezident to přivítal,“ řekl premiér České televizi.

Zeman už začátkem dubna avizoval, že 28. října Prymulovi udělí za jeho činnost při potírání epidemie nejvyšší státní vyznamenání.

Řád bílého lva přijmu, připustil Prymula

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám