Hlavní obsah

Babiš: Prezident mi potvrdil, že mě pověří sestavením vlády

Aktualizováno

Končící premiér Andrej Babiš v úterý uvedl, že mu během nedělního setkání prezident Miloš Zeman sdělil, že jej pověří sestavením vlády. Od neděle je Zeman hospitalizován v nemocnici. Babiš taktéž řekl, že předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala odmítl jeho nabídku k vyjednávání o vládě.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Hovořil o tom, že když nastane chvíle, osloví mě s pověřením k sestavení vlády,” řekl Babiš v rozhovoru, který odvysílala ČT. „Je na mně, jestli to pověření přijmu, nebo nepřijmu,” dodal.

Babiš to potvrdil i v rozhovoru pro středeční vydání deníku Právo. „Volby jsme na počet mandátů vyhráli. Pan prezident říkal, že pověří sestavením vlády lídra strany, která získá největší počet mandátů. A to jsme my, máme 72 poslanců, o jednoho více než tři strany sdružené do koalice Spolu. To je fakt, ať se to někomu líbí, nebo ne,” řekl Právu premiér.

V parlamentních volbách zvítězila na počet hlasů koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a získala 71 mandátů. Babišovo hnutí ANO zaujalo druhé místo, díky novému způsobu přepočtu hlasů ovšem má 72 mandátů, což z něj činí nejsilnější sněmovní stranu.

Babiš zároveň doplnil, že hned po volbách oslovil šéfa ODS a kandidáta vítězné Spolu na premiéra Petra Fialu s nabídkou k vyjednávání o vládě. Podle něj však nebyla přijata s odůvodněním, že koalice o tom jedná jen mezi sebou. Vzhledem k tomu, že koalice odmítají dát post předsedy Sněmovny hnutí ANO, dodal, že již nebude usilovat o toto křeslo.

Babiš se s prezidentem setkal v neděli, tedy den po parlamentních volbách, krátce před polednem na zámku v Lánech. Po zhruba hodinu trvající schůzce premiér beze slova zámek opustil. O pár desítek minut později Zemana odvezla sanitka s mobilní JIP do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v bezvládném stavu. Nyní je Zemanův stav stabilizovaný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám