Hlavní obsah

Babiš: Už mě teď, proboha, vezměte vážně. Pokud se nestane zázrak, přitvrdíme

• Aktualizováno
Novinky, Alžběta Trousilová, Jakub Bartosz

Pokud se nestane zázrak, vláda bude muset přitvrdit opatření proti šíření koronaviru. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) ve videu zveřejněném v neděli na Youtube. Znovu vyzval, aby lidé omezení dodržovali. Ministerstvo zdravotnictví také podle něj bude muset zapracovat na urychlení trasování a testování, protože stát nestíhá dohledávat kontakty nakažených.

Babiš: Bez spolupráce s občany to nemůže zvládnout žádná vládaVideo: Youtube Hnutí ANO

 
Článek

„Já tady nic nebudu slibovat, protože já nevím, co bude s tím virem, nevím," uvedl premiér. Připomněl, že čísla výrazně rostou v celé Evropě.

„Naše čísla jsou katastrofální a ta opatření, která jsme přijali na vládě, zatím nefungují. A musel by se asi stát zázrak, aby zafungovala,“ řekl Babiš.

Podle něj v porovnání s dubnem se lidé příliš „pohybují". Ukazoval například fotografie ze včerejších trhů na náplavce, na nichž lidé nakupovali. „Opakovaně jsem vás žádal, ale tentokrát proboha už mě vezměte konečně vážně,“ apeloval premiér v samotném závěru proslovu.

Lidé vyrazili ve velkém na trhy

Domácí

„Bohužel názor našich občanů se zásadně měnil,“ řekl. Upozorňoval, že na jaře lidé opatření podporovali, nyní tato podpora zásadně spadla.

Nejpřísnější opatření platí od čtvrtka, podle Babiše mají „strašně moc” výjimek.

V Česku od čtvrtka platí omezený pohyb osob, lidé ale mohou chodit ven do přírody, do zaměstnání, vodit děti do školek, chodit nakupovat či jet k lékaři. Jejich pohyb není omezen vzdáleností. Některé obchody se uzavřely, velká část je ale stále v provozu. Kromě potravin a lékáren například i drogerie nebo domácí potřeby.

Kvůli rostoucímu počtu nakažených hlavně mezi seniory nad 65 let bude podle Babiše potřeba, aby se vláda opatřeními proti koronaviru znovu zabývala.

Apeloval na lidi především v souvislosti s jarem, kdy opatření dodržovali dobrovolně, ulice, podniky i dopravní prostředky se tehdy vylidnily. Na podzim firmy stále fungují, lidé jezdí do práce a v ulicích je stále vidět dost lidí v porovnání s  jarem. Lidé se tak shlukují v obchodech i v dopravních prostředcích.

Neděsme lidi, covid zvládáme, řekla primářka infekčního oddělení Bulovky

Domácí

„Příští týden bude klíčový. A pokud se nestane zázrak, nám nic jiného nezbude, jenom ta opatření ještě přitvrdit. Bohužel," řekl. Vyzval k zodpovědnosti a solidaritě se staršími spoluobčany.

Babiš rovněž vystoupil v neděli na pražských Letňanech poté, kdy tam vojáci dokončili výstavbu polní nemocnice. „Doufám, že lidé, kteří tvrdili, že covid neexistuje, pochopí, že už jde do tuhého,“ sdělil novinářům s tím, že by se lidé měli semknout a mít na epidemii stejný názor, jako měli na jaře, kdy se podle něj pravidla důsledně dodržovala. „Viděl jsem rentgenové snímky a covid není žádná chřipečka,“ dodal.

Pemiér Babiš mluvil o situaci kolem koronaviru při dokončení polní nemocnice v pražských LetňanechVideo: ČTK

Nadějí je vakcína 

Světlem na konci tunelu je podle Babiše vakcína. Předběžně jsou zprávy, že by mohla být k dispozici od prosince, řekl. Česko by podle něj mělo dostat půl milionu vakcín, prioritně by měli být očkováni lidé nad 65 let, pacienti s chronickými chorobami, zdravotníci nebo zaměstnanci v sociálních službách. Připomněl, že vláda objednala v Evropské unii 3,5 milionu dávek, což vystačí pro 1,75 milionu obyvatel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám