Hlavní obsah

Babiš: Nevypadá to dobře. Čísla neklesají tak, jak jsme si představovali

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že přestože čísla související s šířením koronavirové epidemie klesají, situace stále nevypadá dobře. Čísla totiž podle něj neklesají tak rychle, jak si vláda představovala. Je proto podle něj důležité, a to ještě před Vánoci, otestovat co nejvíce lidí, aby se nákaza nešířila v rodinách.

Andrej Babiš k antigenním testůmVideo: ČTK

 
Článek

„Stále to nevypadá dobře. Neklesá to tak, jak jsme si to představovali. Čísla neklesají podle plánu a je skutečně důležité rozvolňovat s rozmyslem,” uvedl Babiš na tiskové konferenci k představení výsledků antigenních testů z pilotního projektu v Karviné.

V souvislosti s tím také řekl, že je potřeba nabídnout lidem možnost se před Vánoci nechat otestovat. „Myslíme si, že by bylo fajn, aby se ještě před Vánoci mohli nechat lidé otestovat, havně kvůli těm starším členům rodiny,” dodal. Vláda by podle něj také měla vyřešit to, že někteří se odmítají testovat kvůli obavám z karantény a tedy nižšího, šedesátiprocentního platu při pobytu doma.

Tisková konference Babiše a Prymuly

Koronavirus

O dobrovolném testování občanů pomocí antigenních testů začal Babiš mluvit před pár dny. Nemocnice, kde se bude testovat, již dostaly pokyn se testy zásobit. Lidem je proplatí zdravotní pojišťovna. „Antigenní testy jsou hlavně pro to, abychom v populaci zjistili superpřenašeče, kteří mají velkou virovou nálož. Ty testy jsou takové lidi schopné detekovat,” vysvětlit Babiš, proč bude využit zrovna tento typ testů.

Standardně využívané PCR testy, které mají mít větší přesnost, stojí zhruba 1800 korun, cena antigenních testů se pohybuje okolo 150 korun, výsledek je do 15 minut. Podle Babiše je druhý typ testů v současnosti v Evropě velký „hit”.

Prymula: Význam je veliký

O účinnosti a citlivosti antigenních testů se dlouhodobě vedou diskuse a lidé je srovnávají s užívanými PCR testy. Bývalý ministr zdravotnictví a současný poradce premiéra Roman Prymula se proto na konferenci rozhodl vysvětlit smysl antigenních testů na příměru k rybníku.

„Je nepochybně lepší použít síť, která bude mít větší oka, kdy zachytíme větší ryby, ale uniknou nám ty menší. Ale my to budeme dělat opakovaně, takže do té doby nám dorostou ty menší ryby, tedy zachytíme další infekční lidi,” nadnesl Prymula, čímž přiznal nižší účinnost.

Česko ale bude podle něj používat ty nejspolehlivější a nejpřesnější testy na trhu, které pomohly vybrat testovací studie, jež se konaly v několika českých nemocnicích.

Vánoční návštěvy u seniorů: test, nebo přes sklo

Vánoce

„Antigenní testy nechceme v tuto chvíli využívat plošně na celý národ, byť ta možnost tu bude, ale chceme cílit na konkrétní skupiny. Tam je ten význam skutečně veliký,” míní exministr.

Pomocí antigenních testů se v současnosti plošně a opakovaně testují pracovníci i klienti sociálních zařízení, kde se v posledních týdnech nákaza výrazně šíří.

Reklama

Související témata:

Související články

Tisková konference Babiše a Prymuly

Premiér Andrej Babiš (ANO) a Roman Prymula na tiskové konferenci mluví o spolehlivosti antigenních testů na koronavirus. Tématem bude i jejich využití pro...

Výběr článků

Načítám