Hlavní obsah

Babiš: Nesouhlasím s migračním balíčkem ani snížením emisí

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s migračním balíčkem, který ve středu představila Evropská komise. Podle něj se unie málo soustředí na boj proti pašerákům lidí, který považuje za hlavní problém v otázce nelegální migrace do Evropy. Stejně tak nesouhlasí ani se snížením emisí oxidu uhličitého (CO2) o 55 procent proti roku 1990 v následujících deseti letech, o což bude podle šéfky Komise Ursully von der Leyenové EU usilovat. Babiš tvrdí, že je to v Česku nereálné.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

O záležitosti bude Babiš ve čtvrtek v Bruselu společně s premiéry Polska a Maďarska Mateuszem Morawieckým a Viktorem Orbánem jednat s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Evropská komise navrhla nový azylový systém. V nouzi se budou uprchlíci rozdělovat nuceně

Evropa

„Na první pohled to vypadá, že Evropská komise stále nepochopila, že řešením nelegální migrace je zastavení ilegálních migrantů při jejich příchodu na evropskou půdu,“ řekl Babiš o návrhu migračního balíčku.

Podle něj by se měla EU soustředit především na ochranu hranic. „Jižní státy dostaly historicky už miliardy eur na to, aby zastavily migraci,” řekl.

Solidarita ohledně migrace bude závazná, naznačila eurokomisařka

Evropa

Český premiér ale odmítl i návrh, podle kterého by země, které nechtějí přijmout migranty, musely na vlastní náklady zajistit repatriaci odmítnutých žadatelů o azyl. „Už podstata je nesmyslná, protože když my nebudeme přijímat migranty, tak je nemůžeme vracet,“ řekl.

Snížení emisí je nereálné

Na ranní tiskové konferenci před odletem do Bruselu také premiér uvedl, že snížení CO2 o 55 procent proti roku 1990 v následujících deseti letech je v Česku nereálné. Komise totiž minulý týden navrhla zpřísnění emisního cíle pro rok 2030, dosavadní plán počítal s poklesem o 40 procent proti roku 1990.

„Tenhle návrh je absolutně nereálný pro Českou republiku, nejsme schopni to plnit,“ řekl premiér. Dal to do souvislosti se zmenšením plochy lesů v důsledku kůrovcové kalamity, což se podle něj negativně projevuje až šesti procentními body u emisí CO2.

Chceme do roku 2030 snížit emise minimálně o 55 procent, řekla von der Leyenová

Evropa

Babiš také kritizoval skutečnost, že stanovení emisního cíle nepředcházely studie hodnotící dopady takového opatření na ekonomiky členských zemí EU. „Dopadové studie mají být až v říjnu, to je samozřejmě špatně,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám