Hlavní obsah

Babiš není podle šéfa státního zemědělského fondu ve střetu zájmů

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) není podle ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána ve střetů zájmů. Krátce to uvedl na čtvrtečním jednání senátní komise k vyhodnocení auditů Evropské komise.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Evropská komise do Česka zaslala dva audity. Jeden mířil na ministerstvo financí a podle informací z médií hovoří o tom, že premiér Andrej Babiš je kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů a má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Státního zemědělského a intervenčního fondu Martin Šebestyán

Druhý audit, který mířil právě na SZIF, zatím na veřejnost neunikl. Podle ředitele fondu Martina Šebestyána ale k prokázání střetu zájmů premiéra z pohledu české legislativy nedošlo.

„Z pohledu našeho názoru jsme nedospěli k prokázání střetu zájmů, ale s respektem k názorům komise jsme pozastavili platby a celou věc s Evropskou komisí dále řešíme,” uvedl Šebestyán před senátory.

Některé senátory tyto závěry překvapily. „Řekl nám, že podle jejich názoru je to v pořádku a že tam není střet zájmů. Je to pro mě novinka a osobně mě to velice překvapilo, ale ještě pošlu přesně dotazy písemně, jelikož jde o složitou problematiku,” řekl novinářům po jednání komise pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, který se v minulých týdnech i osobně obrátil na Evropskou komisi, aby mu některé dotazy zpracovala.

Senátní komise zároveň oficiální cestou požádá Evropskou komisi o zaslání obou předběžných auditů, jelikož české ministerstvo financí odmítá senátorům návrhy auditů vydat. Podle argumenatce ministerstva financí jim to zakazuje právě předpis z Evropské komise. To ale senátoři zpochybňují.

Další termín senátní komise je 3. září. Tedy den poté, co české ministerstvo financí musí odeslat do Bruselu odpověď na došlý návrh auditní zprávy. SZFI tak musí učinit do 20. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám