Hlavní obsah

Babiš: Nakažení by se mohli trasovat sami

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by lidé mohli provádět trasování sami namísto hygieniků, kteří nestíhají. Připravuje proto projekt tzv. sebetrasování. Babiš to ve středu uvedl před odletem do Vídně, kde bude jednat s rakouským kancléřem a slovenským premiérem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Článek

Lidé, kteří by měli pozitivní test, by tak mohli sami na webu vyplnit formulář, do něhož by uvedli osoby, s nimiž byli v kontaktu, a mohli je tak teoreticky nakazit.

„Připravuje se projekt sebetrasování, kde by lidi, kteří dostanou od laboratoře zprávu, že jsou pozitivní, v aplikaci na webu vyplnili formulář i ty kontakty a potom by to pro hygienu bylo lehčí,“ řekl Babiš.

Nyní hygiena kontaktuje nakažené a formou telefonického rozhovoru se snaží zjistit, s kým byl dotyčný v delším a bližším kontaktu.

Kvůli vysokým počtům nových potvrzených případů v posledních dnech však hygienici v některých regionech nestíhají. V pondělí Babiš hovořil o možné změně trasování, to by se týkalo pouze závažnějších případů. Následně ale omezení trasování odmítl.

Belgie zařadila Prahu do červené zóny, zbytek Česka oranžový

Koronavirus

Jak bude systém fungovat a jak bude zabráněno jeho zneužití, premiér neuvedl.

Sebetrasování trochu připomíná jarní postup s rouškami, kdy vláda rozhodla o jejich povinném nošení, ale nebyla schopna je zajistit. Lidé si je proto museli vyrábět sami a často jimi zásobovali i státní instituce.

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Domácí

Prozatím ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že roušky budou od čtvrtka povinné ve všech vnitřních prostorech. Konkrétní podobu nařízení ministerstvo zatím nezveřejnilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám