Hlavní obsah

Převozy pacientů do Německa? Babiš je najednou připraven to řešit

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Premiér Andrej Babiš (ANO) je připraven zavolat saskému premiérovi a řešit s ním případný převoz pacientů z přetížených nemocnic v Karlovarském kraji do Německa. Řekl to ve středu před odletem do polského Krakova na summit k 30. výročí založení Visegrádské čtyřky (V4). Dosud se přitom vláda stavěla k převážení českých pacientů do Německa odmítavě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Včera jsem volal karlovarskou paní koordinátorku a ptal jsem se jí, jestli potřebují pomoc. Pokud mi řekne, že ano, tak okamžitě zavolám saského premiéra a požádám o umístění určitého počtu pacientů. Toto nenastalo. Pokud nás nepožádá Karlovarský kraj, a nepožádal, tak nemáme co zařizovat. Pokud se tak stane, tak to okamžitě budu řešit a žádat, jsem připraven,” řekl Babiš.

Vláda přitom dosud pomoc sousedního státu odmítala s tím, že kapacita v českých nemocnicích je stále dostatečná a není třeba žádat o pomoc Německo. Chebská nemocnice přitom čelí už několik týdnů kritickému nedostatku volných lůžek pro covidové pacienty. Denně jsou pacienti převáženi jak v rámci Karlovarského kraje, tak i mimo kraj, a to včetně leteckých transportů. Na Chebsku vznikla petice za otevření hranic s Německem pro sanitky.

Karlovarský kraj chce u vlády vyjednat převozy pacientů do Německa

Domácí

Na hraniční kapacitu lůžkové intenzivní péče v zemi upozornil Babiše v úterý na videokonferenci hejtmanů s kabinetem hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Podle něj premiér potvrdil, že vláda má připravený rámec pro takovou spolupráci, jakmile o ni zažádá krajská koordinátorka pro intenzivní péči.

Koordinátorka: Zatím není pomoc Německa potřeba

Krajská koordinátorka intenzivní péče Dagmar Uhlíková v úterý řekla, že převozy do Německa nejsou v tuto chvíli nezbytně nutné. Zatím fungují podle ní transporty letecky i pozemně do ostatních nemocnic v zemi. „S panem hejtmanem jsem dnes o tom nehovořila, ale momentálně máme v nemocnicích nějaká volná lůžka, proto nevidím v tuto chvíli důvod žádat o pomoc,” řekla Uhlíková. Kapacita volných lůžek se ale v nemocnicích neustále mění.

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý, který řídí kapacity nemocnic při epidemii, v pátek uvedl, že Česko začne oslovovat okolní státy s žádostí o pomoc s pacienty s covidem-19 při zaplnění 90 procent celkové rezervy lůžek.

Večer bude Babiš opět jednat s opozicí

Po návratu z Polska čeká premiéra od 19 hodin pokračování jednání s opozicí kvůli pandemickému zákonu.

„Včera bylo velice konstruktivní jednání s opozicí. Ministerstvo zdravotnictví obdrželo připomínky opozičních stran a většinu z nich zapracovalo. Více méně jsme připraveni opozici vyhovět, abychom nemuseli stále řešit nouzový stav. Pandemický zákon by měl nahradit diskuse o nouzovém stavu,” přiblížil jednání s opozicí premiér. Problémový bod je podle něj odškodňování.

V Polsku o pandemii, klimatu a migraci

„Tématy jsou hlavně pandemie covid-19, pokračování diskuse o klimatické změně či otázky migrace,” řekl krátce před odletem do Polska Babiš.

Jednodenní schůzky v krakovském hradu Wawel se kromě Babiše, slovenského premiéra Igora Matoviče, maďarského předsedy vlády Viktora Orbána a polského protějšku Mateusze Morawieckého zúčastní také předseda Evropské rady Charles Michel. Videokonferenčně se schůzky zúčastní předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Zeman si při projevu mezi prezidenty V4 sundával roušku

Domácí

Během dopoledne by šéfové vlád měli probrat a zhodnotit dosavadní spolupráci zemí Visegrádské čtyřky a nastínit její další směřování. Následně by u oběda měli prodiskutovat boj a opatření proti pandemii koronaviru, související očkování či vztahy s Ruskem. Věnovat by se také měli dění v Bělorusku, kde občané již měsíce bez výsledku protestují proti výsledkům prezidentských voleb, v nichž byl znovuzvolen současný prezident Alexandr Lukašenko.

Polsko nedávno navštívil Zeman

Minulý týden Polsko navštívila v rámci setkání prezidentů zemí V4 také česká hlava státu Miloš Zeman. Dvoudenní setkání se uskutečnilo v prezidentském rezidenci na poloostrově Hel. Zeman tehdy jako jediný na oficiálním přivítání neměl nasazenou roušku a sundal si ji i během svého proslovu, během něhož mluvil o výhodách společenství či boji proti migraci.

Další nouzový stav nebude nutný, věří opozice. Otevřít chce obchody i služby

Domácí

Po delší pauze jde o Babišovu třetí zahraniční cestu v posledních zhruba 14 dnech. Předminulý pátek navštívil Maďarsko, aby získal od Orbána informace o tamní strategii boje s pandemií koronaviru adoptal se na zkušenosti s ruskou vakcínou Sputnik V.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám